Pokud jste ještě nevyzkoušeli mátový sirup, je na čase to změnit. V létě si ho můžete dát do vychlazené vody, v zimě do čaje při nastydnutí. Je nejen zdravý, ale i výborně chutná.

Podle vědců má máta dezinfekční a

antibakteriální účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Nálev z máty se doporučuje při migréně nebo při bolestech břicha.

Mátový sirup je také výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů, na přislazení čajů i výrobu domácí limonády. Příprava je jednoduchá: rozřeďte sirup vodou podle chuti, přidejte šťávu z citronu, pomeranče nebo grepu (v létě pár lístků čerstvé máty nebo pár kousků nakrájeného vychlazeného ovoce). Variací je samozřejmě mnoho a fantazii se meze nekladou.

Jak si sirup vyrobit?

Potřebujete: velký svazek máty, 1 kg krystalového cukru, 1 sáček (20g) kyseliny citronové, asi 2 litry převařené vody.

Postup: mátu důkladně opláchněte, otrhejte lístky, namočte je do zcela zchladlé převařené vody a nechte na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin. Pak listy odstraňte a tekutinu přelijte do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Poté pomalu ohřívejte, přidávejte cukr a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty, nechte trochu zchladnout a ještě teplým sirupem naplňte čisté láhve nebo sklenice. Dobře je uzavřete, uchovávejte v chladu a temnu.

(ng)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1993123
DnesDnes223
VčeraVčera801
Tento týdenTento týden4143
Tento měsícTento měsíc12739

Partnerské weby