Koriandr znali již staří Egypťané, Židé, Řekové a Římané. Užívali ho jako koření i léčivo. Ve středověku se navíc rostliny používalo k odpuzování blech a dalšího obtížného hmyzu. Využívalo se toho, že čerstvá rozemnutá koriandrová nať

(ostatně jako celá rostlina v čerstvém stavu) zapáchá po štěnicích. Od toho vznikl i název koriandru. Řekové mu říkávali koriannon, což je odvozeno od slov koris (štěnice) a annon (anýz). Nepříjemný štěničný zápach postupem zrání mizí, takže na zralých plodech není skoro patrný. Naopak, sušené dvojnažky, jež se užívají jako koření, mají lahodnou kořennou chuť a voní velice příjemně.

O koriandru říkali středověcí bylináři, že má účinky jako afrodiziakum. Rovněž má posilovat paměť. Dnešní medicína o něm ví, že jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu, že má povzbudivý vliv na zažívání a trávení, odstraňuje nepříjemné nadýmání a křeče trávicího traktu. Vnitřně se užívá v nálevu: 2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na 1 šálek vody, 2 až 3x denně. Jindy se přímo žvýkají celé plody (3 g denně), popřípadě se užívá prášek na špičku nože proti nadýmání, při pocitu plnosti žaludku, proti žaludečním křečím, žaludeční nevolnosti a nechutenství. Při onemocnění dýchacích cest podporuje vykašlávání.

Zevně se užívá k ošetřování vředů a jako součást mazání při revmatismu a kloubových onemocněních. Pro rozličnost obsahových složek se používá silice z koriandru tam, kde se osvědčuje silice z kmínu.

(dra)

DODATEK

Koriandr setý se dnes pěstuje ve Středomoří, v řadě evropských států a v menší míře i u nás. Využívá se též při výrobě anglického a německého piva.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1995440
DnesDnes390
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden1211
Tento měsícTento měsíc15056

Partnerské weby