V Mexiku se zvedla vlna obliby tradičního alkoholického nápoje, který je známý pod jménem pulque. Navzdory tomu, že byl dlouhou dobu považován na „sprostý“ selský nápoj. Jde o pití, které se vyrábí z mízy agáve a jehož počátky sahají tisíce let do minulosti. I když tento

starověký nápoj nemůže být dlouho v plechovkách nebo láhvích kvůli pokračujícímu procesu kvašení, stává se populární hlavně mezi mladší generací Mexičanů v barech a pulquerias (speciální krčmy, kde se tento nápoj podává).

Pulgue má barvu mléka, poněkud viskózní konzistenci a nakyslou (podobnou kvasinkám) chuť.

Krev bohyně koluje v agáve

Nápoj byl považován za posvátný, jeho konzumace byla omezena jen na některé skupiny lidí. V aztéckých kodexech existuje mnoho odkazů na konzumaci pulque – od šlechty až po kněžstvo. Mezi prostým lidem mohli tento nápoj pít jen senioři a těhotné ženy.

Původ pulque je obklopen mnoha příběhy a mýty. Většinou se v nich objevuje Mayahuel, bohyně maqucy (rostliny agáve). Věřilo se, že míza ve středu rostliny agáve byla její krev. Slavnost na počest této bohyně byla jednou z mála příležitostí, kdy bylo dovoleno opilství.

Mnoho informaci o používání pulque se podařilo vědcům získat z nástěnných maleb, které zobrazovaly používání tohoto nápoje. Nejznámější je nástěnná malba Los Bebedores nebo-li „pijáci“. Tato malba vznikla asi před 1 800 lety a zobrazuje scénu opileckého hýření jako součást předhispánského obřadu věnovaného bohyni Mayahuel. Jsou na ní znázorněny různé činnosti, včetně pití, rituálních obětí a dokonce zvracení a vyměšování. Všechno, jak se zdá, ve stavu opojení.

Malba měří před 60 metrů na délku a je jednou z nejdelších předkolumbovských nástěnných maleb nalezených v Mexiku.

Zdroj energie pro Aztéky

Dřívější studie prokázaly, že nápoj pulque mohl sehrát i důležitou nutriční roli. Rostlina agáve, ze které se extrahuje míza, přežije mráz a sucho mnohem lépe než kukuřice, která mohla být zničena při obtížných klimatických podmínkách. Nápoj pulque tedy mohl Aztékům poskytnout nejdůležitější kalorie, základní živiny a probiotické bakterie. Tequila je také vyrobena z agáve, ale tento alkohol se destiluje ze srdce rostliny, zatímco pulque se vyrábí kvašením šťávy.

Po dobytí Mexika Španěly se nápoj pulque stal světským nápojem, jeho spotřeba vzrostla a svého vrcholu dosáhla na konci 19. století. Ve 20. století konzumace nápoje upadala, hlavně kvůli konkurenci piva. Nicméně současný nárůst obliby pulque v Mexiku znamená, že stará tradice vydrží po mnoho let.

Mexičané nápoj vyvážejí i do zahraničí – Japonska, Kanady, Ukrajiny. A pro turisty pořádají výlety za pulque po celé zemi.

Karel Kýr

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1947700
DnesDnes540
VčeraVčera653
Tento týdenTento týden4611
Tento měsícTento měsíc17355

Partnerské weby