Je nejdražší na světě, kilogram této kávy stojí v přepočtu skoro 50 000 korun. Dopřát si ji tedy mohou spíše movitější lidé, a zatím pouze v řetězci pětadvaceti luxusních asijských hotelů. Má prý jemnou příchuť čokolády a muškátového oříšku a voní jako

„vlhká vegetace“. Při její konzumaci se můžete cítit jako při procházce džunglí. Mnozí lidé však šálek této specialitky klidně oželí, když zjistí, jak se vyrábí.

Podobně jako je indonéská cibetková káva vyráběna z kávových zrn, která prošla trávicím traktem malých šelem zvaných cibetky, tak je tato produkovaná z kávových zrn, jež prošla sloními žaludky. Zrna se ze sloního trusu vybírají ručně a lidé na tuto práci najatí dostávají mnohonásobně vyšší plat, než kdyby se plahočili na plantážích rýže.

Sloní kávu už šestým rokem vyrábí v Thajsku stejný podnikatel, který stojí i za vznikem cibetkové kávy - Blake Dinkin. Jako základna mu slouží sloní útulek, v němž krmí slony směsí banánů, trávy, rýžových otrub a kávových třešní - plodů, které obsahují kávová zrna. Sloni nemusejí kávové plody jen sníst, mohou je také nasát chobotem v ovocném „smoothie“.

(nam)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1853208
DnesDnes483
VčeraVčera836
Tento týdenTento týden4518
Tento měsícTento měsíc20426

Partnerské weby