Červená řepa má dlouhou historii sahající až do starověkých kultur Blízkého východu a Středozemí. O to je zajímavější, že v současné době patří k oblíbeným právě na opačném konci Evropy - na severu a severozápadě. Červená, až téměř

fialová, barva salátové řepy je dost výjimečná mezi zeleninou, a to nejen svým odstínem, ale také intenzitou. K méně běžným patří rovněž její chuť, která je ovlivněna přítomností rostlinné zásady zvané betain, což představuje kyselinu trimetylaminooctovou, poprvé izolovanou v roce 1866, která se uplatnila také ve farmakologii. K výrazné chuti salátové řepy přispívá svým dílem nejedna organická kyselina, jako třeba jablečná, vinná a citronová, ale i pektiny a cukry.

Podle starého lidového léčitelství je červená řepa užitečná při některých cévních onemocněních a při revmatismu. Přesto se mnoho lidí ve střední Evropě po staletích obliby od červené řepy odklonilo. Její největší tradice se udržela zejména na území Německa, Polska a v zemích na východ od nás, kde patří k tradičním rostlinám zelené kuchyně. Bez červené řepy by například řada borščů ztratila svoji typickou chuť. Ke starým, dávno zapomenutým, úpravám patřilo i pečení bulviček v popelu nebo v peci, něco na způsob pečení brambor, právě tak jako vaření ve slupce. Řepa se však připravovala i ve směsi s luštěninami, jedla se s hořčicí a přidávala se jako příloha k masu.

(kov)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1659275
DnesDnes740
VčeraVčera1182
Tento týdenTento týden5426
Tento měsícTento měsíc29609

Partnerské weby