Kopřiva patří k nejznámějším léčivkám. Jako jedna z prvních jarních bylin se stala nedílnou součástí jarních očistných kúr, jež nám pomáhají doplnit vitaminy po zimních měsících. V průběhu roku je pak zdrojem potřebných

bílkovin, minerálů a vitaminů. Z listů a kořenů se vyrábějí účinné výluhy i tinktury. Ale co semínka? O těch se tolik nemluví, ale mají rovněž zajímavé účinky na lidský organismus. Navíc je teď ideální doba k jejich sběru...

V období srpna a září se ve vrchní části rostliny tvoří pod listy nenápadné hrozny, jež jsou plné semen. Někteří bylinkáři tvrdí, že svými účinky předčí leckterou superpotravinu. Koňští handlíři kdysi nedali na semena kopřiv dopustit. Používali je jako doplněk krmiva pro koně, aby jim zajistili lesklejší srst a oživili jejich temperament. A dle dochovaných záznamů byly již před 2 000 lety známy i afrodiziakální účinky kopřivových semen.

Jak čerstvá tak sušená semínka mají povzbuzující vliv, pomáhají odbourat únavu a zvýšit výkonnost. Mohou být dobrým pomocníkem při artróze i artritidě. Využít je lze též v případě potíží s prostatou, při zánětech močových cest, ale také při zánětlivých onemocněních střev. Dále bylo zjištěno, že dokážou upravit hladinu krevního cukru, podporují funkci jater a žlučníku a lze je doporučit v rámci prevence ledvinových kamenů. Kromě toho je kopřivové semínko dobrou volbou při vypadávání vlasů nebo kožních potížích.

Semínka kopřivy obsahují vitamíny A,B,C, a E, dále pak draslík, vápník, železo, chlorofyl a karotenoidy. Nevhodnější čas sběru je zhruba od poloviny srpna do poloviny září. Trhají se celé hrozny květů se semeny (je vhodné chránit ruce rukavicemi) a nechávají se sušit rozložené například na prostěradle na prosluněném místě. Za tři až čtyři dny pak stačí uschlé hrozny promnout a semínka vypadají. Uskladňují se nejlépe v čisté uzavíratelná sklenici na chladném a temném místě. Následně se pak používají jako jiná semínka - do jogurtu, na chleba, do pomazánek, do smoothie…

Semínka by se však měla vždy co nejvíce rozkousat, případně je můžete před použitím rozmělnit v hmoždíři, pomlít v mlýnku na koření.

(cul)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1919939
DnesDnes259
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden259
Tento měsícTento měsíc16279

Partnerské weby