I když brambory většinou vnímáme jako hlavní jídlo nebo chutnou přílohu, lze je bez nadsázky považovat i za přírodní lék. Nenahraditelné jsou jejich výživné a energetizující vlastnosti. Pro svou snadnou stravitelnost patří zvláště do

jídelníčku dětí, seniorů, lidí v rekonvalescenci. V bramborách najdeme spoustu antioxidantů, vitaminu C. Kromě toho obsahují značné množství manganu, důležitého pro zdravé kosti, nebo vitaminů skupiny B.

Svůj význam měly brambory už kdysi v lidové medicíně. Bramborová šťáva se považovala za účinný lék na žaludeční vředy, gastritidu, bolesti hlavy či vysoký krevní tlak. Strouhané brambory smíchané s rostlinným olejem sloužily jako obklady při opaření, na vředy, při omrzlinách. Spáleniny a hemoroidy naši předci potírali syrovým bramborem. Ve starých receptářích najdeme i jiné rady k využití brambor pro zdravotní účely. Mají uklidňovat záněty, napomáhat k léčení kožních infekcí. Zábaly z plátků syrových brambor se přikládaly na boláky a omrzliny, ale také na spánky, aby tišily bolesti hlavy a migrénu.

Možná to nevíte, ale nestravitelné škroby v bramborách regulují hladinu cukru a špatný tuk v krvi. Flavonoidy obsažené v bramborách zpomalují opotřebení a předčasné stárnutí organismu, bojují i proti astmatu, ulehčují dýchání. Velké množství minerálních látek ocení svaly, ale i pokožka. V nejstarší známé hospodářské plodině se nacházejí v ideální kombinaci, a tak přispívají i k posílení obranyschopnosti těla, pevným zubům a kostem. Prospívají také pokožce i nervům.

Brambory by neměly scházet ve výživě dětí. Kromě velkého množství vitaminů obsahují přírodní kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro zdravý vývoj buněk. Její potřeba je obzvlášť vysoká v období růstu dětského organismu a stejně tak během těhotenství a kojení žen.

(es)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1853213
DnesDnes488
VčeraVčera836
Tento týdenTento týden4523
Tento měsícTento měsíc20431

Partnerské weby