O cibuli je známo, že je přírodním antibiotikem, zásobuje tělo vitaminy, potlačuje množení bakterií a ulehčuje odkašlávání. A není snad hospodyňky, která by ji doma neměla po ruce.

Cibule také podporuje vylučování trávicích enzymů i

sekreci žluče. Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak, pomáhá udržet naše cévy zdravé. Navíc působí antiskleroticky, takže je pro mnohé lidi dobře, je-li základem jejich jídelníčku.

Před více než 3 500 lety tvořila cibule důležitou složku potravy otroků stavějících pyramidy.

Na pediatrické klinice Univerzity Ludwiga Maxmiliána v Mnichově odborníci zjistili, že thiosulfinát, jedna složka éterických olejů cibule, tlumí hyperaktivitu průdušek u astmatiků. Podařilo se jim prokázat, že thiosulfinát z cibule působí i na respirační centrum mozkového kmenu, což pomáhá rozšiřovat bronchiální cesty. Výzkumy dále potvrdily, že je správné cibuli používat při průduškovém astmatu, protože snižuje citlivost na alergeny a má bronchodilatační účinky. Efekt se dostavuje několik minut po jejím požití.

Cibule je také vhodná jako součást diety pro pacienty s ledvinovými kameny, infekcemi ledvin a ledvinovým selháním. Podporuje detoxikační funkci jater a zlepšuje činnost žláz, které produkují trávicí šťávy.

Za syrova i jako sirup

Nakrájenou cibuli posypeme cukrem, ta za několik hodin pustí šťávu, kterou vypijeme. Užívá se hlavně při kašli a na odhlenění. Konzumace syrové cibule může zmírnit průběh astmatického záchvatu. Podobně příznivé účinky má také inhalace éterického oleje, a to zejména u dětí.

(ng)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1919900
DnesDnes220
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden220
Tento měsícTento měsíc16240

Partnerské weby