Stres a nevhodné stravování jsou příčinou žaludečních potíží a vředové choroby, která postihuje jak žaludek, tak i jícen a dvanácterník. Náhlý zánět žaludku mohou vyvolat i bakterie. Velkou vinu na tomto onemocnění má

alkohol, kouření a silně kořeněná jídla. Někdy se jedná o rodinnou dispozici. Pozor na alkohol, zvyšuje kyselost žaludku. Vařit by se mělo co nejjednodušeji, protože přemíra ingrediencí v jednom pokrmu zatěžuje trávení. Dbáme na vyváženou stravu s dostatkem živin. Před kvantitou by měla dostat přednost kvalita. Z pečiva volíme celozrnné. Brambory, rýže, těstoviny, žitný chléb obsahují vlákninu, vitaminy, stopové prvky a řadu minerálů. Kdo nesnáší syrovou zeleninu a některé druhy ovoce, měl by si dopřát čerstvé šťávy. Správně kombinujeme živočišnou stravu, protože maso je zdrojem bílkovin, vápníku, železa a vitaminů rozpustných v tucích. Na stole by neměly chybět ryby a ne příliš tučné rybí výrobky. Maso častěji dusíme nebo vaříme, smažené konzumujeme jen v malé míře. Nezapomínáme na jogurty, zdravé jsou produkty z kozího mléka. Pozor na skryté tuky v uzeninách, některých sýrech, v bílém pečivu, v oplatkách s náplní, v rychlém občerstvení a podobně. Důležité je dostatečně pít - pramenitou vodu, ovocné šťávy, bylinkové čaje a zelený čaj. Žaludku neprospívají rychle konzumovaná jídla, velké porce, přesolené pokrmy, ostré sýry.

Léčba vážných žaludečních potíží patří samozřejmě do rukou odborníků.

(vít)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1730332
DnesDnes952
VčeraVčera1129
Tento týdenTento týden8190
Tento měsícTento měsíc26850

Partnerské weby