O petrželi je známo, že je velmi bohatá na chlorofyl, díky čemuž pomáhá čistit krev a pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Tato kořenová zelenina dále podporuje trávení a činnost ledvin, využít ji lze při kamenech v močových

cestách nebo při menstruačních potížích. Redukuje záněty v těle, prospěšná může být i astmatikům a alergikům. Pokud pozřete česnek a následně rozžvýkáte kousek petržele, zbavíte se tak páchnoucího aroma v dechu. A lékařské studie navíc před časem potvrdily, že se petržel může uplatnit i v boji proti rakovině. Obsahuje totiž látku nazývanou apigenin a ta je schopná zlikvidovat až 86 procent nádorových buněk. Apigenin sice najdete také třeba v cibuli, celeru, pomerančích, oreganu, koriandru či heřmánku, ovšem v mnohem nižší koncentraci. V tomto ohledu je petržel takřka nedostižná. Preventivně i léčebně si můžete připravit petrželový čaj.

Petrželový čaj

Potřebujete: 15 g kořene petržele a 200 ml vody.

Postup: Petržel nakrájejte na malé kostičky, nebo nastrouhejte. Vhoďte do nádoby s vodou a přiveďte k varu. Povařte asi pět minut a poté nádobu zakryjte a odstavte. Po 15 minutách čaj sceďte a po doušcích vypijte. Doporučuje se konzumace tří šálků tohoto čaje denně, a to nejlépe ráno, odpoledne i večer.

(zem)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1658353
DnesDnes1000
VčeraVčera1130
Tento týdenTento týden4504
Tento měsícTento měsíc28687

Partnerské weby