Naši předkové dobře věděli, kolik živin a energie obsahují vlašské ořechy. Ale nevyhazovali ani jejich skořápky, neboť je dokázali zužitkovat k léčbě či prevenci nejrůznějších neduhů. Ptáte se jak?

+ Na kašel a

nachlazení

Při nachlazení, dlouhodobém kašli nebo příznacích chřipky uleví prý už do dvou hodin čaj z ořechových skořápek. K jeho přípravě potřebujete skořápky z tuctu (12) ořechů, 500 ml vody a lžíci medu. Omyté skořápky zalijete vodou a necháte půl dne (12 hodin) louhovat. Pak přivedete výluh k varu a povaříte po dobu asi pěti minut. Následně scedíte a přidáte med. Nechcete-li ztrácet čas, existuje i druhá varianta přípravy (prý skvěle pomáhá při úporném kašli a zahlenění). Ořechové skořápky se bez louhování povaří 30 minut ve vodě a odvar se pak nechá 15 minut odstát, než se scedí.

+ Při cukrovce

Čaj z ořechových skořápek doporučovaly báby kořenářky i cukrovkářům. Ti ho však měli pít pouze jednou za šest týdnů v množství tři až čtyři šálky.

+ Uplatnily se i v péči o vlasy, zuby a pleť

V rámci posílení a proti šedivění si ženy oplachovaly vlasy odvarem ze skořápek ořechů. Rozemleté skořápky přidané do zubní pasty údajně perfektně odstraní plak a zuby vybělí. A když se rozemleté ořechové skořápky přidají do mýdla na obličej, dokonale vyčistí póry, zafungují jako peeling.

(nam)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1991278
DnesDnes644
VčeraVčera824
Tento týdenTento týden2298
Tento měsícTento měsíc10894

Partnerské weby