Nejznámější jsou určitě ty slané - sypané solí nebo mákem. Existují však ve spoustě dalších variací, které se liší tvary a příchutěmi. Mohou být kynuté i nekynuté, na slano či sladko, louhované…

Podle historiků byly preclíky původně

postním předvelikonočním pečivem, do těch současných tedy měly dost daleko. Vyráběly se z pšeničné mouky a vody a vznikly údajně v některém z klášterů na pomezí Francie a Itálie. První zmínky o nich sahají do roku 600 našeho letopočtu. Legenda praví, že je vymyslel jistý italský mnich jako odměnu pro děti, které se naučily správně modlitbu.

Zpočátku vypadaly preclíky jako kříž v kruhu. Později měly znázorňovat ruce sepjaté k modlitbě a jejich tři otvory zároveň připomínaly svatou Trojici. V té době byla preclíkům přisuzována také ochranná moc, proto si je lidé zavěšovali ve svých příbytcích nebo v sýpkách, stodolách a chlévech.

Latinsky se preclíku říkalo pretiumcuala- odměna, zkráceně pak pretiola, z čehož vznikla v italštině brachiolea posléze se vyvinul německý název bretzel - preclík.

V Německu se první zmínky o preclíku datují k roku 1111, u nás se vážou k roku 1444. Se strojovou výrobou preclíků se pak začalo v Americe, kde získaly popularitu jako trvanlivé pečivo. Nejstarší americkou pekárnu preclíků najdete v Pennsylvánii (konkrétně ve městě Lititz). A není tedy náhoda, že právě v Pensylvánii stojí také od roku 1993 i Muzeum preclíků.

(šál)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1995440
DnesDnes390
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden1211
Tento měsícTento měsíc15056

Partnerské weby