Zelí nechybělo v žádné spižírně našich předků. Věřili na jeho účinky, bílé nebo červené předčilo svými léčivými vlastnostmi kdejakou zeleninu. Na posílení obranyschopnosti a podporu imunitního systému stačí co nejčastěji konzumovat syrové zelí lehce ochucené

olivovým nebo jiným za studena lisovaným kvalitním olejem, doplněné některou z bylinek. V zelných vláknech jsou obsaženy tzv. fytoncidy, jež mají dezinfekční účinky, čerstvá šťáva z listů působí podobně jako antibiotikum, bojuje proti virózám, infekci. Tahle levná zelenina je výbornou prevencí zácpy, čerstvý salát z ní připravený ocení i lidé, kteří bojují s obezitou, cukrovkou, chtějí si udržet štíhlou postavu. Recept na odvar ze zelí s medem najdeme v mnoha starých receptářích na nejrůznější potíže – například na úlevu při kašli, chrapotu a také ztrátě hlasu. Šťávu z čerstvého zelí je dobré si připravit při zánětu průdušek. Víte, že obklad ze zelí je vhodný na poraněnou či podrážděnou kůži, na neuralgické bolesti? Obklady ze zelných listů mají zmírňovat i hemoroidy, urychlovat hojení vředů, jsou vhodné při kožních onemocněních. Naše prababičky měly dobré zkušenosti se zelnými zábaly, když někoho v rodině bolelo v krku, měl oslabená játra a žlučník, při nespavosti. Jak potvrzují dlouholeté vědecké výzkumy, zelí hraje pozitivní roli v prevenci rakovinového bujení. Podporuje též funkci mozku, svalů, tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak.

(pru)

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Domeček zdraví

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1727922
DnesDnes934
VčeraVčera1214
Tento týdenTento týden5780
Tento měsícTento měsíc24440

Partnerské weby