2724citrusovéČtenářka Milena se redakci svěřila: „Měla jsem v lednu ošklivou chřipku. Měla bych být dávno zdravá, přesto i teď na jaře pořád pokašlávám a necítím se fit. Co s tím?“

Ruská lékařka, která se léta zabývá alternativní medicínou, Taťána Kozlová, potvrzuje: „Chřipková onemocnění

mnohdy odeznívají dlouhý čas. Lidé se někdy nemohou zbavit kašle třeba i tři nebo čtyři měsíce. Chřipka obvykle skolí jedince s oslabenou imunitou, pro které jsou velkým pomocníkem během této nemoci, i preventivně proti nejrůznějším jiným potížím v průběhu roku, citrusové plody.“

Citrony

Obsahují množství zdraví prospěšných látek (vitaminy, železo, fosfor, kalcium, draslík, hořčík, zinek, éterické oleje atd., nejúčinnější jsou na konci zimy). Preventivně proti chřipce MUDr. Taťána Kozlová doporučuje tento recept: „Tři citrony dobře omyjte, vysušte a rozemelte či umixujte na kaši. Vezměte tři paličky česneku, rovněž je rozemelte a smíchejte s citrony. Směsí naplňte zavařovací skleničky a uchovávejte je v lednici. Každý den si pak rozmíchejte polévkovou lžíci směsi v malém množství vody a vypijte. Nápoj lze také kloktat při angíně, bolestech v krku, je vhodný k výplachům nosu při zánětu nosohltanu, aby se sliznice vyčistila. Konzumovat by jej ale rozhodně neměli lidé se zánětem dvanácterníku, se žaludečními vředy či žlučníkovými kameny.“

Citrony se podle ruské lékařky uplatní i v rámci boje s hypertenzí, srdeční arytmii, pomohou při rekonvalescenci po mrtvici. A mohou vám prospět i při horečkách. „Když vás trápí vysoké teploty, můžete smíchat jednu polévkovou lžíci čisté citronové šťávy s 200 ml vody a přidat jednu polévkovou lžíci medu. Popíjí se to pak po pomalých doušcích, po lžičkách, v průběhu dne.“

A Taťána nám prozradila i další recept, v němž hrají citrony hlavní roli. V případě dny a potíží s ledvinovými kameny je prý dobré užívat čtyřikrát denně (po jídle) polévkovou lžíci čisté citronové šťávy. Zapíjí se trochou vody.

Grep, pomeranč či mandarinka

Podle Taťány Kozlové můžeme také tyto citrusové plody cíleně využít na některé neduhy. Grepy nejlépe účinkují na konci června a na začátku července. Jejich šťáva pomáhá při nespavosti, měli by ji užívat i lidé s cukrovkou. Častější konzumace grepové šťávy v malých dávkách totiž upravuje hladinu cukru v krvi. Pomeranče jsou skvělé v rámci jarních a letních diet a dobře poslouží i jako prevence v době chřipek. Stačí zařadit jeden či dva pomeranče (300 - 400 gramů) každý den do svého jídelníčku po dobu dvou až tří týdnů. Stejně tak podpoříte svou imunitu pomocí mandarinek. Ty navíc, jak dodává Taťána, pomáhají i při potížích spojených s aterosklerózou.

(cul)

Kontakt: Taťána Kozlová – tel. 603 537 825

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1874965
DnesDnes298
VčeraVčera1029
Tento týdenTento týden4608
Tento měsícTento měsíc17536

Partnerské weby