hands 545394 960 720Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být způsobeno bakteriemi nebo revmatickým onemocněním. Sklon k této nemoci může být dědičný a na jejím vzniku se může podílet i více různých faktorů. Onemocnění napadá

zejména klouby na prstech rukou a nohou, zápěstí, lokty, kolena a hlezenní klouby. Artritida postihuje lidi bez rozdílu věku, objevuje se i v mladších věkových skupinách. Z mnoha výzkumů vyplývá, že osoby s revmatickým zánětem kloubů trpí nedostatkem vitaminu C. Existuje skupina potravin, která dokáže kloubům pomoci, například borůvky, ananas, banány, chřest, brokolice, zelí, mrkev, celer, ořechy i semínka ze slunečnice, dýně a sezamu. Třešně a višně se osvědčily jako velmi účinný prostředek snižování bolesti a zánětu při artritidě. Stačí jen několik třešní nebo višní denně, mohou to být i koncentráty z ovoce nebo kompoty. Můžete vyzkoušet měsíční kúru a zjistíte, zda bolesti a další problémy s klouby ustoupí. Skvělým lékem na artritidu může být i obyčejný křen. U nemocných by měl být stálou přílohou k masům a dalším pokrmům. Důležité omega-3 mastné kyseliny blokují zánětlivé reakce v těle spojené s určitými nemocemi. U lidí s artritidou dochází k menším otokům a ztuhlosti kloubů. Tyto látky jsou obsaženy hlavně v mase tučných mořských ryb, jako je losos, makrela, sleď, platýz, tuňák, sardinky. Rizikovým faktorem vzniku artritidy je vysoký příjem živočišných bílkovin. Podle některých studií lidé, kteří mají denně na talíři maso, zdvojnásobují riziko onemocnění oproti těm, kteří maso jedí jen dvakrát týdně.

(žuk)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1989850
DnesDnes40
VčeraVčera830
Tento týdenTento týden870
Tento měsícTento měsíc9466

Partnerské weby