0638dubChcete zkusit pokrmy, jaké jedli naši předkové před tisíci lety? Najděte si v podzimní přírodě dub, posbírejte jeho plody a připravte si z nich třeba polévku. Podle římských historiků žaludy lidem sloužily za potravu ještě dříve, než se

objevila výživná hodnota pšenice. To potvrzují archeologické výzkumy z epochy neolitu na území Švýcarska. Ve starověku byly žaludy považovány za raritu. V novějších dobách pomohly přežít období velkého hladu - když scházela mouka, žaludy byly opékány, mlety a přidávány do pečiva. Z pražených se dělala náhražka kávy.

Žaludy byly symbolem ušlechtilosti a stálosti, proto se často objevovaly na rytířských erbech. Dubovými věnci byli vítáni vítězní vůdcové a obdarováváni mudrci. K tomuto stromu se váží lidové zvyky, ba i věštby. V mnoha civilizacích je dub symbolem síly a odolnosti. Pod ním se odbývaly vojenské porady a soudy. K léčení se používaly dubové listy stejně jako kůra. Odvary z nich hojily záněty dutiny úst a krku, kožní nemoci, opaření, hemoroidy i některé ženské nemoci.

Výživná hodnota žaludů je známá odedávna. Žaludy obsahují mnoho škrobu, dodávají tedy sílu a energii. Bohužel, jejich kulinární hodnotu poněkud zastiňuje hořká chuť, což způsobuje obsah taninu. Proto je možno sníst jen několik plodů, při větším množství dřevění jazyk, může se ozvat bolest hlavy. Ve starých receptářích najdeme zajímavý recept, jak hořkost taninu potlačit. Stačí prý plody namáčet a vařit ve vodním roztoku s popelem listnatých stromů, nejlépe lípy. Postačí několik lžic popela na menší hrnek se žaludy. Pak mají mdlou chuť, ale dál si udržují výživnou hodnotu. Připravit z nich lze například mouku, polévku. Žaludy jako nevšední a zdravá kuchyňská surovina si našla v současnosti cestu k veganům a k lidem, kteří nesnášejí lepek.

(map)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1995761
DnesDnes711
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden1532
Tento měsícTento měsíc15377

Partnerské weby