0839buďteLidová medicína řadí švestky mezi ovoce, které může významně přispět k upevnění zdraví a je účinné v prevenci nejrůznějších potíží. Jsou zdrojem důležitých minerálů, jako jsou draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník. Naši předci

léčili švestkami úporné zácpy - pomáhají jak čerstvé nebo sušené plody, tak konzervované. Nalačno lze pít i šťávu nebo skleničku před každým jídlem. Chutné plody českých zahrad jsou bohatou zásobárnou vitaminů skupiny B, jež sehrávají důležitou roli při krvetvorbě, v prevenci anémie, povzbuzují paměť. Antioxidanty obsažené ve švestkách lze řadit k účinným ochráncům před volnými radikály, jež mohou poškodit buňky, chrání před demencí, zpomalují stárnutí. Kdo chce podpořit zdraví srdce, ten by měl švestky do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Podle vědeckých studií pomáhá draslík obsažený ve švestkách snižovat krevní tlak, což je současně i prevence mozkové příhody. Vitamin E se postará o zdravou hladinu cholesterolu v krvi, bojuje proti některým druhům rakoviny. Minerální látky jsou nepostradatelné pro zdravé kosti, zuby, nervy, zabraňují osteoporóze, pozitivně ovlivňují činnost srdce, cév i svalů. Také v jídelníčku diabetiků sehrávají švestky významnou roli, neboť mají nízký glykemický index a pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi. Kdo si hlídá štíhlou linii, pro toho jsou švestky ideální svačinou, výborným zpestřením jídelníčku. Organismus nejen zasytí, ale navíc brání ukládání podkožního tuku. Ve sto gramech ovoce najdeme pouze 210 kJ.

(map)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1995739
DnesDnes689
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden1510
Tento měsícTento měsíc15355

Partnerské weby