0823borůvkaČaj z borůvkového listí příznivě ovlivňuje látkovou výměnu cukrů a snižuje hladinu cukru, považuje se za tradiční lék na cukrovku. Pije se před jídlem. Lze ho připravovat z čerstvých i sušených borůvkových listů. Plody borůvky obsahují množství biolátek důležitých pro zrak diabetiků. Jejich pravidelná

konzumace slouží k léčbě různých očních obtíží, předchází vzniku šedého zákalu, působí proti degenerativnímu poškození zraku, které doprovází proces stárnutí. Pravidelná konzumace těchto plodů lesa snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění a hladinu cholesterolu v krvi. Působí příznivě na sliznici střev a jsou doporučovány na hemoroidy, polypy, Crohnovu chorobu či po střevních operacích. Záněty žaludku a slinivky břišní lze zmírnit plodem borůvky pro jeho regenerační a protizánětlivé vlastnosti. Sušené borůvky jsou skvělým přírodním prostředkem proti průjmu. Obsahují pektiny a látky s mírnými antibiotickými účinky, které mohou potlačit infekci, jež průjem vyvolala. Borůvky také prokazatelně posilují stěny žil, jejich používání v případě křečových žil a hemoroidů je velmi prospěšné. Chutné plody lesa jsou silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci po nemoci a úrazech, navozují dobrou náladu, harmonizují psychiku a odstraňují únavu.

(žuk)

DODATEK

Na čaj potřebujete dvě lžičky borůvkového listí, které propláchnete, pokrájíte, zalijete čtvrt litrem vody a deset minut vaříte. Pod pokličkou necháte patnáct minut vyluhovat, poté slijete.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202635
DnesDnes18
VčeraVčera595
Tento týdenTento týden2309
Tento měsícTento měsíc12385

Partnerské weby