Je to tak trochu paradox - všechno kolem nás kvete a zelená se, ale člověk se cítí unavený, těžkopádný a ospalý. Že je po zimě třeba zbavit tělo různých usazenin a škodlivin, to měli na paměti už naši předkové. Po zdravotně preventivních očistných kúrách se cítili jako

znovuzrození.

Obyčejná kopřiva má již od starověku svoje místo v léčitelství a lékařství. Například římský básník Horatius ji doporučoval na prodloužení věku těmito slovy: „Budeš-li se uprostřed hojných jídel živit střídmě bylinami a kopřivou, budeš déle živ.“ Kopřivový čaj se s oblibou pije na jaře k pročištění organismu a pro krvetvorbu. Jarní posilující a čisticí nápoj si snadno připravíme z kopřivy a listů pampelišky: Potřebujeme pár snítek mladých kopřiv, několik lístků mladých pampelišek a 300 ml vody. Vše rozmixujeme a necháme asi hodinu louhovat. Přecedíme a vypijeme. Po zimním období je to skvělé jarní osvěžení.

Zkuste v jarních měsících vyměnit svůj ranní šálek kávy za bylinkový čaj připravený z jedné z následujících bylinek - jitrocele, řebříčku, kořene a nati pampelišky, břízy, řepíku, pelyňku, jablečníku či brutnáku.

Konzumace červené řepy je oblíbená zejména ve východní Evropě. Povzbuzuje činnost jater a střev a zlepšuje vylučování toxinů a odpadních látek. Šťávu z červené řepy podáváme v kombinaci s mrkvovou či jablečnou šťávou nebo ji ředíme vodou v poměru 1 : 1.

(žuk)

RADA SPIRITU

Ovocné a zeleninové šťávy jsou ideálními posilujícími a detoxikačními prostředky, které mají přirozený čisticí a zásaditý efekt. Vezmeme-li si je místo jídla, dopřejeme svým vnitřnostem velmi blahodárný oddych, dodáme organismu živiny a energii z přírodních zdrojů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2203927
DnesDnes217
VčeraVčera499
Tento týdenTento týden3601
Tento měsícTento měsíc13677

Partnerské weby