Zázvor. Často se používá k tišení ranních nevolností, napomáhá úpravě trávicího systému, uvolňuje křeče žaludku, podporuje kardiovaskulární systém, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a zlepšuje krevní oběh. Přispívá i ke snižování hladiny cholesterolu, mírní artritické bolesti a dokonce

vykazuje antibiotické vlastnosti. Používá se i jako osvědčená součást léčby běžné rýmy. Vhodný je zejména v zimě, kdy se může využít jeho schopnost „rozehřát tělo“.

Kurkuma. Tato zázvorovitá rostlina pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Oddenek obsahuje žluté barvivo kurkumin, silice a další látky. Léčí zažívací soustavu, játra, působí proti parazitům. Užívá se při bolení břicha, nadýmání, ale také při bolestech v krku nebo obtížích s klouby. Současné studie dokazují, že kurkumin dokáže bránit vývoji některých nádorových onemocnění.

Chilli papričky. Kapsaicin, pálivá látka obsažená v chilli papričkách, likviduje rakovinotvorné buňky, zastavuje jejich růst a nepoškozuje okolní zdravou tkáň. Ideální je zařazovat do stravy zhruba čtyři průměrné velké lusky týdně.

Badyán. Uklidňuje žaludek i bolestivé břicho, zmírňuje nadýmání a zácpu. Podporuje dobrý spánek. Tlumí kašel a bolest v krku. Čaj z badyánu ulevuje od revmatismu.

Kmín. Spolehlivě účinkuje na zlepšení činnosti trávicího ústrojí, proti plynatosti či bolestivým křečím v útrobách, tudíž je skvělým prostředkem pro bezproblémové zažívání.

(dra)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2280667
DnesDnes144
VčeraVčera858
Tento týdenTento týden5122
Tento měsícTento měsíc12916

Partnerské weby