Celiakie patří k nejrozšířenějšímu onemocnění trávicího traktu. Jde o nepříjemnou poruchu metabolismu, při které organismus špatně reaguje na lepek. Ten se běžně nachází například v obilovinách, zejména v pšenici, ječmenu a

žitě. Na chorobu většinou upozorní nevysvětlitelný pokles hmotnosti, průjmy, zvýšená kazivost zubů, řídnutí kostí a další. Pokud celiakie není rozpoznána nebo se neléčí, může vzniknout řada komplikací, které způsobují nedostatečné vstřebávání živin, problémy se štítnou žlázou, poruchu imunity, onemocnění a obtíže s játry.

Zatímco léky a doplňky stravy vhodné pro diabetiky bývají jasně označeny, celiatici jsou v tomto směru často opomíjeni. Zjistit, zda preparáty obsahují lepek, mají někdy problém i lékárníci. „Pomocné látky v lécích a sirupech mohou být vyrobeny z obilovin, a proto mohou obsahovat lepek. Nejčastěji jde o škroby a modifikované škroby, které se používají jako stavební látka v tabletách a granulátech,“ říká lékárnice Zuzana Bajzíková. Ze škrobu se vyrábí maltitol, což je alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza, a proto se využívá jako sladilo v sirupech pro diabetiky. Sorbitol má podobné vlastnosti a využití jako maltitol. Přirozeně se nachází v jeřabině, třešních a některém ovoci, průmyslově se vyrábí ze sacharózy z kukuřice a lepek neobsahuje. Modifikovaný sorbitol však lepek obsahovat může, pokud je získaný ze pšenice.

„Maltitol a sorbitol se kromě sirupů a granulátů přidávají i do cucacích pastilek a některých druhů tablet. Jenže na krabičce ani v příbalové informaci se často nedočtete, jakého původu je škrob a jeho produkty maltitol a sorbitol, zda byl použit škrob pšeničný, kukuřičný či rýžový. Poslední dva lepek neobsahují a nepředstavují pro celiaky žádné riziko,“ pokračuje lékárnice. „Myslím, že výrobce léku by měl pomocné látky přesně definovat nebo označit produkt jako vhodný pro celiaky. Usnadnil by tím práci lékárníkům a život pacientům, kteří často pátrají po složení přípravku, neboť nevědí, zda jim i to malé množství lepku nezpůsobí zhoršení onemocnění.“

Zjistit, zda to, co chcete koupit v lékárně, obsahuje nebo neobsahuje lepek, je jednodušší u doplňků stravy než u léků. Na rozdíl od výrobců léků patří producenti výživových doplňků ne do farmaceutického, ale potravinářského průmyslu. Díky tomu musí jako ostatní výrobci potravin na svých produktech uvádět alergeny, které výrobek obsahuje. „Od výrobců jednotlivých složek, které v našich výrobcích používáme, si necháváme posílat dokumenty, v nichž kontrolujeme specifikace o používaných šaržích výrobků. Pokud by složka obsahovala alergen a ve výsledném složení by množství alergenu bylo nad určitou hodnotu, musíme uvést, že výrobek obsahuje tento alergen. Pokud je obsah alergenu pod stanovenou hodnotu, můžeme napsat, že výrobek může obsahovat stopy alergenu. Výrobci, kteří zpracovávají několik druhů potravin na stejných linkách, musí tyto informace uvádět také, protože i když nedojde k fyzickému střetu výrobku s alergenem, může dojít ke křížové kontaminaci,“ vysvětluje Adrián Doboly, odborník z firmy Natures, která má v oblasti vývoje a výroby výživových doplňků mnohaleté zkušenosti.

Pozorný celiak, který čte složení výrobku, by tedy měl být v případě doplňků stravy v bezpečí. Když však chce bez následků užívat nějaké léky, zřejmě ho i nadále čeká pátrání, aby zjistil, zda obsahují nebo neobsahují lepek.

(tz, mav)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2314501
DnesDnes105
VčeraVčera754
Tento týdenTento týden4976
Tento měsícTento měsíc21427

Partnerské weby