0840pálíNevhodná kombinace jídel i přejedení mohou často vést k pálení žáhy. Co s říháním a mučivým pálením v jícnu a za hrudní kostí? Z rad našich babiček na pálení žáhy připomeňme starý osvědčený a jednoduchý recept. Podle něj stačí dvě lžičky

sušeného heřmánku přelít čtvrt litrem vroucí vody a nechat přikryté alespoň deset minut vyluhovat. Pak se čaj přecedí a vlažný a neslazený pije po malých doušcích do odeznění potíží, každou hodinu malý šálek. Pomáhat má také kmínový čaj, mléko s medem či šťáva z mrkve. V případě pálení žáhy a na snížení produkce žaludečních šťáv je z bylinek dobré vyzkoušet také jalovec. Při prvních příznacích se rozžvýkají jedna nebo dvě bobule a spolknou. V krajním případě pomáhají antacida s obsahem minerálních látek z lékárny, která neutralizují žaludeční šťávy a mírní bolest.

Jak pálení žáhy předcházet? Lepší je jíst častěji a menší porce, poslední pokrm si dát nejlépe dvě až tři hodiny před spaním. Důležitou prevencí je vyhnout se jídlům, o nichž se domníváme, že potíže způsobují. Většinou se jedná o čokoládu, alkohol, kávu, černý čaj, nevhodnou kombinaci sladkých a kořeněných pokrmů, příliš studená nebo naopak horká jídla. Ideální je udržovat si optimální hmotnost, neboť nadbytečné kilogramy zvyšují tlak na žaludek a podporují výstup žaludečních šťáv do jícnu. Pozor také na oblečení, které je příliš těsné přes břicho. V případě, že obtíže s pálením žáhy přetrvávají delší dobu, je třeba navštívit lékaře.

(map)

DODATEK

Šťáva z bílého kysaného zelí dokáže stabilizovat žaludek a také tlumí tvorbu žaludečních kyselin. Zkušení léčitelé doporučují jedno až dvoutýdenní zelnou kúru, kdy se vždy ráno a večer vypije nalačno malá sklenička zelné šťávy.

Bylinné a tradiční přírodní prostředky najdete na: www.spiritobchod.cz

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2072859
DnesDnes947
VčeraVčera1074
Tento týdenTento týden5307
Tento měsícTento měsíc19895

Partnerské weby