Emirát Dubaj zdaleka není jen destinací zaměřenou na luxus a odpočinek, je také mekkou světové gastronomie. Zdejší koncentrace Michelinských hvězd (cena pro restaurace výjimečné kvality) je totiž opravdu nevídaná. Svou restauraci si tu

neváhal otevřít ani slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay nebo například herec Robert de Niro.

Pestrou škálou restaurací všeho druhu oplývá například dubajský hotel Atlantis the Palm, který stojí na největším uměle vybudovaném ostrově světa, jak jinak než ve tvaru palmy. Tamní restauratéři nabízejí hostům opravdu nezapomenutelný gastronomický zážitek v celkem 23 restauracích, z nichž každá reprezentuje některý z koutů světové kuchyně (v Dubaji žije přes 200 rozličných národností).

Restaurace jako katedrála sv. Pavla

Asi největším lákadlem pro turisty je luxusní restaurace Ossiano Seafood. Díky Arabskému moři se totiž turistům dostává širokého výběru čerstvých rybích specialit. Stěny restaurace obklopuje jedno z největších akvárií euroasijského kontinentu Lost Chambers s více než 65 tisíci živočichy.

Toho si byl dobře vědom také světoznámý šéfkuchař Gordon Ramsay, který si zde otevřel bistro Bread Street Kitchen & Bar zaměřené na britskou kuchyni. Interiér bistra má připomínat londýnskou katedrálu sv. Pavla. Kdo dává přednost lehčím pokrmům, ocení japonskou restauraci Nobu, kterou si, spolu s jejím stejnojmenným šéfkuchařem, otevřela hollywoodská hvězda Robert de Niro. Nebyl by to ale ten správný hvězdný podnik, kdyby se mu nedostalo také ocenění v podobě té nejvzácnější, tedy Michellinské hvězdy.

Na milovníky italské kuchyně zde čeká restaurace Ronda Locatelli v režii neméně slavného kuchařského guru Giorgio Locatelliho.

Restaurace Aymna, což v arabštině znamená „Staré dobré časy“, vychází sice z tradičních arabských receptů, ale staletími prověřená jídla nabízí v moderním pojetí.

Ghuzi nesmí chybět

Zkrátka nepřicházejí ani místní recepty, které jsou spojením vlivů zemí Perského zálivu, íránské a saudsko-arabské kuchyně. Za typické jídlo se považuje například Ghuzi, pečené jehněčí maso s rýží a ořechy. V malých bistrech si milovníci exotických pokrmů pochutnají na vyhlášeném salátu tabouleh z kuskusu, máty a čerstvé petrželky nebo na hummusu, což je pyré z cizrny a sezamové pasty tahiny.

Osvěžení v horkých dnech zaručeně přinese typický orientální nápoj - mátový čaj.

(tz, luv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202733
DnesDnes116
VčeraVčera595
Tento týdenTento týden2407
Tento měsícTento měsíc12483

Partnerské weby