Kopřiva dvoudomá je jedna z nejlepších léčivých rostlin. Kdyby prý lidé věděli, jak je léčivá, nepěstovali by na zahradách už nic jiného. Kopřivu však můžeme využít v kuchyni, v kosmetice nebo jako hnojivo na zahrádce. Má čisticí, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické

účinky, snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy.

Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, čistí krev, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Užívá se při chřipce, posiluje močové a dýchací orgány. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus. K vnitřnímu užití používáme odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy, k vnějšímu použití slouží nálevy, odvary a tinktury z kořenů, macerované listy na vosí bodnutí.

Šťáva z kopřiv

Je výborná proti jarní únavě. Připravíme ji z mladých vrcholků kopřiv, které umyjeme a rozmixujeme. Šťávu přecedíme, dochutíme cukrem a citronem a pijeme zředěnou napůl s vodou. Uchováváme v ledničce. Užíváme polévkovou lžíci denně, půl hodiny před jídlem.

Kopřivový sirup

Přibližně 250 g čerstvých listů kopřivy zalijeme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Potom odstavíme na 12 hodin. Scedíme, přidáme 500 g cukru a svaříme do hustého sirupu. Poté slijeme do láhve. Užíváme třikrát denně jednu lžíci.

Ideální doba pro sběr je od května do září.

(ng)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2277736
DnesDnes271
VčeraVčera576
Tento týdenTento týden2191
Tento měsícTento měsíc9985

Partnerské weby