Že hloh patří mezi léčivé rostliny, je všeobecně známo. Z planě rostoucích domácích druhů (k léčení lze použít všechny) se sbírají květy, listy nebo méně často i plody. Po staletí se hloh používájako močopudný prostředek při ledvinových a

močových kamenech, dnes je i populárním zdrojem látek působících při srdečních potížích. Znalost prospěšných účinků hlohu při ochraně před srdečními chorobami se velice rozšířila mezi lidmi v nejrůznějších dobách a zemích – od starých Řeků až po americké indiány, kteří rostlinu považovali za mocně působící srdeční lék. Základ moderního použití hlohu položil v 19. století irský lékař Dr. D. Green z Ennisu, který měl velké úspěchy při léčení srdečních onemocnění. Doktor Green svůj recept přísně tajil, teprve po jeho smrti koncem 19. století se prozradilo, že jeho „tajnou zbraní“ byla tinktura z hlohových plodů.

Hloh lze užívat buď samotný, nebo jeho sušený květ přidávat do bylinných čajů. Čaj z hlohu má nahořklou chuť, proto je dobré jej osladit medem. Na přidání je vhodná máta, meduňka nebo řebříček. Při užívání hlohu je velmi důležitá vytrvalost a trpělivost. Kýžený efekt je výsledkem pravidelného užívání

Čaj z hlohu: 1 lžičku sušené drogy zalijte 0,2 l vroucí vody a nechte pět minut odstát, pak přeceďte. Užívá se šálek 3x denně.

(nag)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1993126
DnesDnes226
VčeraVčera801
Tento týdenTento týden4146
Tento měsícTento měsíc12742

Partnerské weby