Rybí maso je výživově velmi cenné a děti bychom měli zvykat na chuť ryb. Ve srovnání s masem hovězím, telecím a vepřovým má mnohem vyšší biologickou hodnotu, je dobře stravitelné a využitelné. Přesto se konzumace ryb dětem do tří let nedoporučuje, případně velmi opatrně, a to jen po soustech. Ryby jsou alergenem a může po nich nastat silná negativní reakce. Nejdříve do dětského jídeln íčku zařazujeme sladkovodní ryby - kapra, pstruha, candáta, a teprve poté připravujeme pokrmy z mořských ryb. Pro dětský organismus od tří let se považuje za přínosné konzumovat ryby jednou týdně.

Při nákupu ryb důsledně dbáme na jejich kvalitu. U zmrazených ryb sledujeme, zda maso nenese známky rozmrazení a opětovné zmrazení, zda je v pořádku datum doporučené spotřeby a zda má maso přirozenou barvu. Doporučuji kupovat spíše filety, filé a podobně než již upravené rybí maso, například v trojobalu. To má sice výhodu, že nemusíme vybírat dětem při jídle kosti, ale nezjistíme, co všechno výrobce do výrobku zpracoval! Druhy ryb střídáme, dnes lze vybírat z široké nabídky. Konzervované ryby kupujeme ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji. (jam)

 

Planety radí i varují

Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1767352
DnesDnes16
VčeraVčera1295
Tento týdenTento týden2583
Tento měsícTento měsíc23987

Partnerské weby