Tato luštěnina pravděpodobně pochází z východního Středomoří a ve středověku byla ceněna víc než v kuchyni jako léčebný prostředek proti kamenům. Díky svým významným blahodárným účinkům dnes neodmyslitelně patří do jídelníčku lidí, kteří upřednostňují zdravý životní styl. Obsahuje velké množství stravitelných sacharidů, hodně bílkovin, životně důležitých aminokyselin, značné množství nestravitelné vlákniny, která pozitivně ovlivňuje funkci střev. Cizrna se doporučuje zvláště těm, kd o trpí neklidem, nervozitou, stresem. Vysoce kvalitní tuky v této luštěnině přispívají ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, jsou prevencí srdečně cévních onemocnění. Cizrna je výbornou potravinou při poruchách imunity, cukrovce, zácpě, ateroskleróze, v prevenci rakoviny a vůbec k celkovému posílení organismu.
 (vos)
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1947700
DnesDnes540
VčeraVčera653
Tento týdenTento týden4611
Tento měsícTento měsíc17355

Partnerské weby