Mezi lahůdkovou zeleninu patří pór zahradní. Jedná se o dvouletou cibulovou rostlinu, která pochází z východního Středomoří. Pór se pěstuje letní a zimní. Zimní je velice rozšířený, jeho typickou vlastností je, že nemá klidové období a celá rostlina zůstává dužnatá

až do jara. Pór letní je charakteristický rychlejším vývojem a větším počtem jemných lístků. Je určen k rychlé konzumaci a k sušení.

Pór nepatří mezi plodinu náročnou na pěstování. Daří se mu v lehčích písčitohlinitých, dobře vyhnojených půdách. Během vegetačního období potřebuje dostatek dusíku a draslíku. Půda by měla být odplevelená, občas zkypřená. Nemá ani specifické požadavky na klimatické podmínky, lze jej pěstovat i v horských oblastech, ve vyšších a chladnějších polohách. V prvním roce se vytvoří řada listů a spodní bílá část, v druhém roce se vyvíjí vysoký stvol zakončený bohatým květenstvím. Plodem je blanitá tobolka, která obsahuje jedno až tři černá semena.

Pór obsahuje řadu prospěšných látek. Je zdrojem vitaminu C, najdeme v něm i některé vitaminy skupiny B, karoten, vápník, sodík, draslík, železo, menší množství fosforu, hořčíku a kyseliny nikotinové. Nechybějí ani bílkoviny a cukry. Prospěšné jsou silice, které pozitivně působí na trávení, podporují chuť k jídlu, zvyšují činnost žlučníku, jater, střev a působí proti virózám.

(vít)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2279424
DnesDnes539
VčeraVčera734
Tento týdenTento týden3879
Tento měsícTento měsíc11673

Partnerské weby