Na jaře se příroda probouzí, vše pučí a raší jako o závod. A když vyrazíte ven, můžete si nasbírat nějaké to „lupení“, kterým si ozvláštníte jídelníček. Jistotou je pampeliška (smetanka lékařská), kterou poznáte jistě všichni. Za ochutnání stojí i mladičká kokoška pastuší

tobolka, jejíž chuť připomíná špenát. A možná objevíte i planě rostoucí polníček, tedy kozlíček polní a určitě nezapomeňte ani na šťovík kyselý.

Co se týká využití planých rostlin v kuchyni, má úžasný přehled Jana Vlková. Však je také první kulinární koučkou v Česku, která pomáhá lidem hledat správný vztah k jídlu. Je autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života.

Jana pro jarní dny doporučuje: „Zkuste česnek podivný. Tato invazivní rostlina se rozrůstá jako o život a je dostupnější než česnek medvědí, který má specifické nároky na stanoviště. Česnek podivný chutná podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se rád podrobí stejným receptům jako jeho ‚medvědí bratr‘. Udělejte si pesto, nakrájejte ho na chléb s máslem, s tvarohem nebo klidně se sádlem. Přidat ho můžete také ke králičímu nebo jehněčímu masu, hodí se i do polévek místo pažitky.“

Měla byste nějaký velikonoční recept pro naše čtenáře?

„Co takhle vylepšenou velikonoční nádivku? Přidejte do ní kopřivy, vyzkoušejte i popenec obecný, který má příjemnou kořeněnou chuť a je příbuzný s tradičně používanou majoránkou. Jako cibulka vám skvěle poslouží nějaký přírodní česnek a petrželku zastoupí mladá bršlice kozí noha. Ta roste často na stejných místech jako kopřivy. A pak se nijak neomezujte v dalším zeleném lupení. Cokoli jedlého najdete, můžete použít - pampelišku, kokošku, čekanku, řebříček...“

Na jaře se obvykle lidé snaží shodit nějaký ten kilogram, co nabrali v zimě, odlehčují stravu. Máte tip na nějaký chutný jarní salát?

„Jako lehkou večeři si zkuste udělat třeba šťovíkový salát. Kyselá chuť šťovíku se výborně doplňuje se sladkým sušeným ovocem a jeho lehkost vyrovnají ořechy.“

Recept

Potřebujete: Velkou hrst listů šťovíku a případně další salátové byliny (pampeliška, kozlíček polní, kokoška), rozinky nebo sušené brusinky či švestky, vlašské ořechy, dle chuti olivy nebo na kousky nakrájený tvrdý sýr. Na francouzskou zálivku si připravte 0,5 cl vinného octa, jednu lžičku dijonské hořčice, sůl, pepř a 1 cl olivového oleje.

Postup: Všechny rostliny důkladně omyjte, šťovík a pampelišky nakrájejte na proužky, kozlíček natrhejte na kousky. Ořechy nasekejte na hrubé kousky, rozinky opláchněte, do misky k nim přidejte olivy nebo sýr (klidně oboje). V octu rozmíchejte hořčici, sůl a pepř, pak přilijte olej a ještě jednou důkladně rozmíchejte. Zálivku nalijte na salát, zamíchejte a ihned podávejte s chlebem nebo jako přílohu k rybě.

(zem)

Další zajímavé recepty najdete na: www.kytkykjidlu.cz

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1921597
DnesDnes126
VčeraVčera889
Tento týdenTento týden1917
Tento měsícTento měsíc17937

Partnerské weby