Routu vonnou můžeme využít jako léčivku, stejně jako účinný repelent nebo kuchyňské koření. Jde o vytrvalou bylinu až polokeř s výraznou kořennou vůní i chutí, která dorůstá výšky až 70 cm. Podobně jako většina kořeninových bylin pochází ze

Středomoří. Ve starověku i středověku používali tuto léčivou rostlinu proti četným nemocem. Často sloužila jako preventivní prostředek proti otravám, hadímu uštknutí a moru. Obsahuje hlavně silici, glykosid rutin, tříslovinu a hořčinu a také furokumariny, které mají sedativní účinek a uvolňují křečovité stažení svalstva. V lidovém léčitelství byla routa v nálevu užívána jako kloktadlo a k utišení střevních bolestí. Routový olej sloužil proti škrkavkám a padoucnici a zevně k utišení bolesti. Nálev doporučují léčitelé například při ledvinových kolikách, žaludečních a střevních poruchách. S routou je však třeba zacházet velmi opatrně, a to pouze po konzultaci s lékařem, v těhotenství se užívat nesmí!

List i nať se sbírají v květnu a červnu. Vzhledem k tomu, že čerstvá šťáva dráždí pokožku, může způsobit vyrážku i závažné zánětlivé onemocnění, sbíráme ji zásadně v rukavicích.

V kuchyni se ke kořenění používají buď jemně pokrájené čerstvé lístky nebo listy sušené, rozdrcené na prášek. Pokrmy kořeníme s opatrností a ne často. Routa slouží k aromatizaci octů, salátových zálivek, šťáv, různých kvašených nápojů. Několik jejích lístků můžeme přidat do bylinkového másla, majonézy nebo omáčky, hodí se k sýrovým, tvarohovým, vaječným nebo rybím pokrmům.

(map)

RADA SPIRITU

Možná to nevíte, ale routu lze využít jako přírodní osvěžovač vzduchu. Má schopnost potlačovat nežádoucí pachy, svazeček bylin se jen zavěsí na vhodné místo.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2170053
DnesDnes67
VčeraVčera589
Tento týdenTento týden1303
Tento měsícTento měsíc16229

Partnerské weby