Naši předkové dobře věděli, co jim prospívá i čím nahradit maso. A tak sbírali houby. Dá se z nich uvařit nejen celá řada výborných jídel, ale jsou bohaté také na vitaminy a minerální látky. Je prokázáno, že nejvíce prospívá lidskému zdraví
hlíva ústřičná. Obsahuje betaglukany a celou řadu vitaminů B, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky mědi, železa, jódu, sodíku, selenu či zinku. Hlíva obsahuje také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny a má příznivý vliv na peristaltiku střev. Je navíc vhodná i pro diabetiky a kojící či těhotné ženy. A co teprve Jidášovo ucho? Jeho vlastnosti využívali nejen v Číně, kde se doporučovalo jako přípravek proti hemoroidům, ale i ve středověké Evropě. Z Jidášova ucha se připravovaly již ve 12. století různé obklady při zánětech očí a krku a o sedm set let později je začal zpracovávat kosmetický průmysl a vyrábět z nich mimo jiné krémy proti vráskám.
Pokud vás trápí vysoký tlak, můžete namočit tři gramy sušeného Jidášova ucha do půl litru vody a nechat louhovat celou noc. Druhý den vše povařte pod pokličkou na menším plameni přibližně půl druhé hodiny. Užívá se jeden a půl šálku studené, a medem oslazené, tekutiny před spaním.
(ng)