Předplaďte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 
1611563
DnesDnes865
VčeraVčera1248
Tento týdenTento týden2113
Tento měsícTento měsíc22159

Pro dům i zahradu

Říjen na zahradě

Průměrná denní teplota v tomto měsíci je už pod 9 °C v nížinách a v 600 metrech nad mořem je jen 6 °C. Klesá i teplota půdy na povrchu, na konci října je jen 7 °C, ta s hloubkou stoupá - v 60 centimetrech je přes 9 °C a v jednom

metru kolem 12 °C. Tyto podmínky jsou ideální pro zakořeňování nově vysazených stromků a keřů, neváhejte ani s teplomilnými meruňkami.

Na přelomu září a října obvykle přicházejí první mrazíky, které ukončí vegetaci. Než mrazy nastanou, posbíráme poslední plodovou zeleninu, která už při nízkých teplotách skoro neroste a těžko dozrává. Na mráz je citlivá také červená řepa a mrkev. Slabší mrazíky naopak nepoškodí celer, pór a růžičkovou kapustu. Kořenovou zeleninu opatrně vyrýváme, aby nedošlo ke zlomení kořenů. To platí především pro černý kořen, který je velmi křehký. Pastiňák a černý kořen můžeme nechat na pozemku a sklízet v průběhu zimy, pokud nebude půda zamrzlá, nebo lze sklizeň posunout až do jara. Pro skladování bychom měli použít pouze zeleninu zdravou, mechanicky nepoškozenou. Ukládáme ji ve vhodných prostorách, které jsme s předstihem vydezinfikovali.

Podle průběhu počasí můžeme postupně čistit záhony s letničkami. Celý záhon zryjeme a doplníme o základní živiny (draslík, fosfor) jednosložkovými hnojivy (síran draselný, draselná sůl, superfosfát). Prospěšné je také dodat do půdy organické látky, například kompostem. Pokud je půda hodně kyselá, můžeme její pH upravit přidáním mletého vápence.

Ve správné sklizňové zralosti postupně sklízíme a vhodně uskladníme všechny odrůdy zimních jablek a hrušek. Zásobují nás vitaminy a minerály po celou zimu. S plody zacházíme velmi opatrně. Malé, mechanicky poškozené nebo deformované ovoce vyřadíme při česání a co nejdříve je zpracujeme na šťávy, mošty nebo využijeme v kuchyni. Skladovací prostor pro ovoce má být chladný (2 až 5 °C), větraný, nepříliš světlý, má v něm být dostatek vzduchu. Ideální je ukládat jablka a hrušky na police či regály jednotlivě. Na první pohled pak odhalíme každé ohnisko hniloby.

Vlašské ořechy usušíme na slunci, v suché místnosti, ve stodole či na půdě. Teprve zcela suché ořechy nasypeme do koše nebo sáčku, který propouští vzduch. V žádném případě nesmíme ořechy umývat ve vodě, protože často nemají zcela uzavřenou skořápku a voda, která pronikne dovnitř, může způsobit jejich plesnivění.

(šta)

Planety radí i varují

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Partnerské weby