Aksamitníků, kterým se říká afrikány, jsou stovky druhů. Tyto známé letničky však nepocházejí z Afriky, jak by se mohlo podle lidového názvu zdát, nýbrž z Mexika a Latinské Ameriky. Díky Španělům se dostaly do Evropy a následně pak na jihu Španělska a na severu Afriky dokonce

zplaněly. Kvetou hezky, jenže jejich listy mají specifickou „vůni“. Zkrátka zapáchají. A to je možná důvod, proč zůstávají aksamitníky nedoceněné a nevyužívají se tak často v kuchyni ani v souvislosti se zdravím.

Listy a květy všech druhů aksamitníku jsou jedlé. Mají nasládlou chuť, která připomíná anýz. Lze je přidávat do omáček, polévek, zeleninových i ovocných salátů, brambor a používají se i při přípravě masa. Květy mohou posloužit například i jako náhražka drahého šafránu.

Co se týká zdraví, zdaleka ne všechny druhy obsahují dostatek léčivých látek. Jiné (zvláště některé mexické) jich však mají naopak tolik, že jsou halucinogenní. Každopádně je ale prokázáno, že mají aksamitníky antibiotické a antibakteriální účinky. Však se také kdysi sušené květy používaly v místnostech s nemocnými jako vykuřovadlo, aby se zabránilo šíření nákazy. V současnosti se v této souvislosti místo vykuřovacích směsí využívá silic z rostliny v esenciálních olejích.

Čaj ze sušených či čerstvých listů a květů zklidňuje nervový systém, pomáhá při poruchách spánku, při trávicích a jaterních potížích, při bolestech břicha či kocovině.

Koupel z květů a pleťová voda

Zevně může odvar prospět lidem, které trápí kožní potíže, vředy, ekzémy a nebo revmatismus. Květy se nechají přes noc ve varné nádobě namočené ve studené vodě a druhý den se nálev přivede k varu. Po vychladnutí se odvar scedí a vlije do připravené lázně. V koupeli se doporučuje setrvat alespoň 15 minut.

Macerované květy v oleji mají podobný účinek a používají se i na masáže. K jednomu dílu květů se přidají tři díly rostlinného oleje a směs se nechá tři týdny macerovat. Po scezení se olej používá podle potřeby.

Z čerstvých či sušených květů lze připravit i čistící pleťovou vodu. Dvě vrchovaté polévkové lžíce čerstvých květů (nebo jedna sušených) se vhodí do čtvrt litru vroucí vody, ale už se dále nevaří. Po vystydnutí se scedí a voda se uchovává v lednici.

Víno prospěšné očím

Aksamitník obsahuje lutein, který se v lékařství používá na ochranu zraku (zejména sítnice) proti škodlivým volným radikálům. Právě pro zlepšení zraku si kdysi Mexičané vyráběli aksamitníkové víno. Dvě hrsti květů vhodili do litru vína, přidali pravý vanilkový lusk a dva malé kousky zázvoru. Vše nechali macerovat dva až tři týdny na tmavém, chladném místě. Pak přecedili, přidali 2 dcl tequilly a případně med - podle chuti. Víno uchovávali v chladnu a konzumovali půl decilitru denně.

(cul)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2253503
DnesDnes129
VčeraVčera762
Tento týdenTento týden1553
Tento měsícTento měsíc8911

Partnerské weby