Pokud vás trápí problémy se žaludkem, potýkáte se často s nevolností, mohl by vám podle polské bylinkářky Jolanty pomoci mátový džem. Pouhá lžička tohoto džemu je prý výborným zklidňujícím prostředkem na podobné stavy a

napomáhá i dobrému trávení.

Jolanta však dodává: „U nás v Polsku se mátový džem používá i při prvních příznacích nachlazení. Jeho aroma a chuť uvolňují dýchací cesty a tlumí bolest v krku.“

Chcete-li džem vyzkoušet, zkuste si ho vyrobit podle následujícího Jolantina receptu.

Postup: 350 g čerstvé máty opláchněte pod proudem vody a nechte okapat. Pak ji nakrájejte na malé kousky. Omyjte důkladně dva citrony a nakrájejte na kousky (i s kůrou). Kousky citronu přidejte k nakrájené mátě, přilijte 500 ml vody a přiveďte k varu. Povařte 10 minut, potom nádobu odstavte a nechte obsah chladnout. Po vychladnutí směs sceďte a přidejte do ní jeden kilogram cukru. Vše vařte další dvě hodiny na mírném plameni. Postupně houstnoucí směs neustále míchejte a nakonec ji ještě horkou nalijte do zavařovacích sklenic a pevně uzavřete.

(cul)

Foto: Pixabay

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2253195
DnesDnes583
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden1245
Tento měsícTento měsíc8603

Partnerské weby