Naši předci často jedli otruby, ovesné vločky, a měli v sobě energii i na každodenní těžkou práci, byli vcelku zdraví. Ovesné vločky dodávají organismu energii, udržují hladinu krevního cukru v krvi na přijatelné úrovni, dokáží snižovat úroveň zlého cholesterolu, který napomáhá ke vzniku arteriosklerózy a celé řadě onemocnění tepen v našem organismu. Blahodárný vliv ovesných otrub způsobuje bohatá přítom nost vláknin, která povzbuzuje k fyziologické činnosti všechny oblasti tenkého a především tlustého střeva, dokáže dokonce snižovat výskyt určitých druhů nádorů v oblasti zažívacího traktu. Vláknina reaguje s vodou, zbobtná, ale ve vodě není rozpustná. Přítomné enzymy v tlustém střevě ovesné vločky natráví, vytvoří něco jako želé. Tato hmota na sebe dobře poutá žlučové kyseliny a strhává základní nečistoty, a tak pomáhá detoxikaci organismu vylučováním těchto odpadových látek ven stolicí. Při navázání žlučových kyselin na vlákninu se potom i vzniklé žlučové soli vylučují spolu s odpady z organismu, a tak zabraňují vstřebávání žlučových kyselin z tlustého střeva zpět do jater. Tímto biochemickým pochodem tak zamezují velké tvorbě vlastního cholesterolu organismu.

Ovesné otruby, proti jiným druhům vláknin, nezpůsobují nadýmání, obsahují pro organismus dobře využitelné cukry, bílkoviny a celou řadu vitaminů ze skupiny B. Výzkumy v posledních letech jednoznačně ukazují na souvislost mezi nádory tlustého střeva a spotřebou potravin s malým obsahem vláknin a velkým obsahem živočišných bílkovin. Po konzumaci stravy bohaté na bílkoviny (jde zejména o masa a masité výrobky) se dostává velké množství bílkoviny do tlustého střeva. Zde vlivem bakterií a přítomných plísňových mikoroorganismů dochází k rozkladu potravy, především dochází ke hnití a ke kvašení, vznikají různé fenolové látky (putrescin, kadaverin, což jsou velmi silné jedy), které podporují růst nádorových buněk především v oblasti tlustého střeva. Jestliže jsou ve střevě přítomny ve větším množství vlákniny pocházející z ovesných otrub, dochází k rychlejší hybnosti tenkého i tlustého střeva, nedokáže se každá kalorie ze střeva rychle vstřebat do vrátnicového krevního oběhu, člověk po takové stravě vlastně netloustne a navíc se rychle tlusté střevo čistí. MUDr. Jan Miklánek

DODATEK
Výživné látky nacházející se ve vlákninách zabraňují usazování cholesterolu v krevních kapilárách a tepnách, takže pravidelné požívání ovesných otrub je vhodné k prevenci nemocí věnčitých tepen, srdce a vůbec celého cévního systému.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276962
DnesDnes73
VčeraVčera1344
Tento týdenTento týden1417
Tento měsícTento měsíc9211

Partnerské weby