Také si myslíte, že čím méně tuku, tím lépe ? Mnohé z nás považují tuk za svého nepřítele. Není divu, při pohledu na nějaký ten faldík kolem pasu či boků si často říkáme, proboha, kde se to tam vzalo? A nejspíš hned následuje předs evzetí - budu jíst jenom zeleninu a ovoce a sem tam nějaký ten jogurt, ať to zmizí !

Asi každá už vyzkoušela, že to není ta nejlepší cesta. A hlavně není pravda, že by naše tělo tuky vůbec nepotřebovalo! Tuky jsou pro lidský organismus naprosto nezbytné. Jsou stavební složkou důležitých hormonů a buněčných membrán a navíc pomáhají udržovat tělesnou teplotu. A nezapomínejte, že tuky jsou také důležité i pro využití vitamínů A, D, E, K - právě ty jsou totiž rozpustné jedině v tucích. Ale především jsou tuky důležitým zdrojem energie!

Tuky by ve stravě měly tvořit třetinu, z toho dvě třetiny mají být kvalitní rostlinné oleje a tuky.

V živočišných tucích převažují tzv. nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a také samy cholesterol obsahují. Navíc živočišné tuky tvoří většinu tzv. skrytých tuků, které jsou obsaženy v uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích, tavených sýrech a některých sušenkách, takže je často konzumujeme zcela nevědomky, třeba zrovna večer u televize, kdy nás honí mlsná.

Rostlinné tuky naopak obsahují více nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi, a tak pomáhají udržovat naše srdce a tepny zdravé. A zdravé srdce je základem dlouhého života!

Jak vidíte, není tuk jako tuk! Nejdůležitější je především vybrat si ten správný – a pak už je jedno, zda si jej namažete na toast nebo jím omastíte brambory.
Taktéž nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.
(vla)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2200214
DnesDnes450
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3716
Tento měsícTento měsíc9964

Partnerské weby