Naše tělo má k zachování rovnováhy mezi kyselinami a zásadami optimální hodnotu, která se pohybuje od 6,8 až 7,8 pH, několik mechanismů. Plíce například vylučují kysličník uhličitý kyselinu uhličitou, ledviny se starají o vylučování některých metabolických kyselin - mléčné, močové, pyrohroznové. V krvi se také vyskytují látky nazývané tlumiči, které udržují pH krve v určitých hranic ích.

Schopnost těla zachovat si rovnováhu zásad a kyselin jsou však omezené. Jestliže někdo konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin, jak je tomu u stravy bohaté na bílkoviny, anebo pokud trpí chronickou zácpou, může pak dojít k vyčerpání zásob zásaditých látek. Je-li hladina kyselin v těle vyšší, než je normál, snižuje se následně odolnost našeho těla proti nemocem. To je také důvod, proč je nutné, aby naše strava obsahovala dostatečné množství zásodotvorných potravin, jako je ovoce a zelenina. Každá potrava, kterou strávíme, zanechává v těle zbytkový „popel“, který je buď kyselý, zásaditý, či neutrální, podle druhu potravy. Kyselost může nastat při stavech, jako je neléčená cukrovka, dýchací choroby, rozedma plic, astma, zápal plic, ledvinová nedostatečnost, a při případné náhlé ztrátě tekutin ze zažívacího traktu, co jsou průjmy a zánět tlustého střeva.

Které potraviny jsou zásodotvorné? Fíky, sója, fazole, fazolové výhonky, meruňky, švestky, tuřín, hrozinky, mandle, mrkev, datle, cukr, cukrový meloun, salát, vodnice, brambory, zelí, grapefruity, rajčata, broskve, hrozny, banány, proso, paraořechy, pohanka. Ke kyselinotvorným patří ústřice, ryby, maso, kuře, vejce, obiloviny, pšenice, ořechy, sýry,
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2272526
DnesDnes183
VčeraVčera1235
Tento týdenTento týden3937
Tento měsícTento měsíc4775

Partnerské weby