V poslední době se také v potravinářství vracíme k původním kořenům zdravé kuchyně našich předků. Příznivý vliv na lidský organismus má přírodní kvasový chléb. Jeho předností je, že neobsahuje droždí, chemické přísady, ani přídavné látky, jako jsou stabilizátory, regulátory chu ti a podobně, ale výhradně jen chlebový kvas, který zaručuje zachování velkého množství minerálů i vysoký obsah vlákniny.

Použití pravého žitného kvasu zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu a nevytváří tak podmínky ke vzniku kožních chorob a mykóz. Kvasový chléb čistí krev a je zvláště vhodný pro osoby trpící akné. Přispívá i ke zlepšení kondice, neboť je prospěšný nervovému systému, upravuje trávení a po jeho konzumaci nevzniká zácpa ani nadýmání. Také se po něm netvoří hlen, který bývá častou příčinou onemocnění, jako je rýma, kašel, alergie, záněty průdušek a bronchitida. Přírodním neurychleným kvašením při stabilní teplotě a teprve až za určitý čas získává tento chléb výbornou a nezaměnitelnou chuť a díky mléčným bakteriím též typické intenzivní chlebové aroma.

Kvasový chléb na rozdíl od běžného chleba z droždí dlouho kyne a zraje, čímž se zcela rozloží fytin přítomný v mouce. U chleba z droždí probíhá kynutí rychle, což způsobuje, že právě fytin není dostatečně rozložen. Pro člověka to v praxi znamená, že u rychlokvašných chlebů dochází k zatěžování organismu, k nadýmání a odvádění důležitých minerálních látek z těla. Dalším významným hlediskem je obsah vlákniny a v závislosti na ní též množství zinku obsaženého v pečivu. Jak se ukazuje, tento bioprvek má prokazatelný vliv na prevenci vzniku nádorových onemocnění.
(pk)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237968
DnesDnes103
VčeraVčera970
Tento týdenTento týden1906
Tento měsícTento měsíc14033

Partnerské weby