Pro naše předky byl leden a únor nejhorším ročním obdobím. Nejen kvůli zimě, ale i kvůli jídlu. Dnes můžeme zavařovat, a to nejen kompoty a marmelády. To si pak hladových měsíců ani nevšimneme.

Následky silvestrovských hodokvasů i vánočního

hodování v nás s příchodem nového roku vyvolávají nejrůznější pocity viny.  Obvykle je pravda, že jsou to výčitky oprávněné. Jíme i pijeme více než v průběhu roku. Nejsou třeba žádná sebemrskačská novoroční předsevzetí, stačí sáhnout po některých přírodních jídlech a zařadit je do tradičního jídelníčku. To nás rychle a bezbolestně vrátí do kondice.

Lichořeřišnice jako super pomoc

Květy lichořeřišnice jsou krásná a dobře známá letní dekorace. Mají lehce štiplavou chuť, která trochu připomíná ředkvičky, s nimiž je rostlina velmi vzdáleně spřízněna. Jsou to z hlediska botaniky takové sestřenice z třetího kolena. Květy jsou pomíjivě krásné, ale podobně jako další části rostliny se dají v létě různými způsoby konzervovat. Pokud si představíte, jak by vám teď v zimě různé lichořeřišnicové výrobky zlepšily kondici, jistě si vzpomenete i v létě. Nebudete se ptát, co s přebytečnými šlahouny těchto pikantních rostlin, ale začnete zavařovat. Celá rostlina má ke kulinárnímu bonusu i dezinfekční a baktericidní účinky.

Květy se dají zpracovat na vynikající pomazánku. Jednoduše je rozmělníte v mixéru se solí na jemnou pastu.  Taková přírodní hořčice se dá snadno pasterizovat v myčce, přímo s nádobím, v případě, že ji chcete uchovat na pozdější dobu.

Mladé výhonky můžete nakládat jako okurky. Nakrájíte je na několikacentimetrové kousky, podle velikosti zavařovačky, naplníte do lahví, zalijete nálevem na okurky a rovněž pasterizujete. Tyto zeleninové konzervy jsou neocenitelným doplňkem novoroční snídaně. Kyselá chuť výhonků doplněná o typickou pikantnost vás po silvestrovské party, ale i po jiné oslavě, zaručeně postaví na nohy a svěže vykročíte do života.

Nakládat se dají také nezralá semínka. Nejprve je třeba je nasolit a pak zalít kyselým nálevem. Tato úprava lichořeřišnice je považována za největší delikatesu. Sběr mladých semínek je náročný. Je jich málo a jsou mezi listy dobře schovaná. Jedna lžička má však lepší účinek než růžová tabletka na bolení hlavy.

Zkuste tedy zabrousit do nějakého bylinkářství a po lichořeřišnici se podívat. A v létě si vzpomenout, jak s ní naložit.

Jana Vlková

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2200075
DnesDnes311
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3577
Tento měsícTento měsíc9825

Partnerské weby