Tuky mají více než dvojnásobný obsah energie než ostatní živiny - jeden gram tuku má devět kalorií, a je tudíž nejvydatnějším zdrojem energie. A aby toho nebylo málo, tukové kalorie z potravy se snáze mění na podkožní tuk a náš organismus je hůře

spaluje. Tuky napomáhají tomu, že do sebe snadno dostaneme stovky kalorií navíc. Sami vyzkoušejte a zjistíte, že suchý chléb jíte jen do chvíle, než se cítíte nasyceni, ale když je namazaný máslem, sníte ho dvakrát až třikrát tolik. Pokud chcete hubnout, je nutné „šlápnout na brzdu“ a konzumovat potraviny s nižším obsahem tuku. Velké množství tuku ušetříte, pokud budete číst etikety a informovat se o obsahu tuku v potravinách.

Lze žít bez tuků?

Na druhou stranu nelze vidět v tuku jen nepřítele - výzkumy prokázaly, že při snižování tělesné hmotnosti by strava měla dodávat nanejvýš třicet procent energie v tucích. Tuky potřebujeme ke vstřebávání některých vitaminů a zvláště nám prospívají tzv. zdravé tuky, k nimž se řadí omega 3-mastné kyseliny, které se vyskytují v rybím mase. Nic se však nemá přehánět! Doporučení odborníků zní: jezte alespoň jednou týdně pokrmy z mořských ryb, zejména ryb z chladných vod, jako jsou losos, makrela, tuňák, sardinky, halibut, žralok, treska. Rostlinná strava nabízí omega-3 mastné kyseliny ve lněném semínku, ořeších, sójových bobech, olivách a za studena lisovaném řepkovém oleji.

Jaké tuky používat

Při přípravě pokrmů bychom měli upřednostňovat rostlinné oleje. Vysoce hodnotný je olej olivový či řepkový a všechny druhy zejména lisované zastudena. Také názor, že rostlinné tuky jsou zdravější a energeticky méně hodnotné než máslo, je nepravdivý. Doporučení zní - než reklamou tolik propagované margaríny, používejte spíše máslo. Ale pamatujte si, že neexistuje žádný tuk, který lze konzumovat v neomezeném množství.

Tuk v potravě

Na naší celkově vysoké spotřebě tuků se ze dvou třetin podílí tuk skrytý v potravinách a potravinářských výrobcích. Tuky používané k přípravě jídel nebo na mazání chleba či pečiva si dovedeme snadno představit, a jsme proto snáze schopni jejich spotřebu omezit. Skutečnými „tukovými pastmi“ jsou ale kromě uzenin také smetana, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky, bílé pečivo, různé sladkosti, chipsy, čokoláda a průmyslově vyráběné hotové pokrmy. Doporučený denní příjem je maximálně 60 g, optimálně 40 g tuků. Pro vaši orientaci, středně velká klobása o váze 100 g obsahuje až 30 g tuku, tedy podstatnou část denní potřeby.

(žuk)

RADA SPIRITU

Pamatujte si, že čím větší obsah tuku v potravě, tím větší budou vaše tukové buňky a budete mít více tuku na problémových místech. Strava s vysokým množstvím tuku zvyšuje četnost obezity a výskyt civilizačních chorob.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2202433
DnesDnes411
VčeraVčera540
Tento týdenTento týden2107
Tento měsícTento měsíc12183

Partnerské weby