Ne každý cholesterol je stejný. Existuje „dobrý“ HDL cholesterol a LDL cholesterol, takzvaně „špatný“. Molekuly obou se v krevním oběhu pohybují spolu s lipoproteiny ve formě kulovitých svazků a zastávají různé funkce. Vysokodenzitní lipoproteiny jsou malé, husté
molekuly odpovědné za přepravu cholesterolu do jater.
HDL je pro tělo prospěšný, protože pomáhá odstraňovat LDL cholesterol z tepen a chrání je před nebezpečným ucpáváním. V porovnání s jinými druhy cholesterolu HDL také méně oxiduje, a proto nezanechává na stěnách tepen lepkavé pláty. V játrech rozkládá špatný cholesterol ještě dříve, než se může usadit jako překážka na tepnách. Lidé, kteří cvičí, nekouří a udržují si zdravou váhu, mívají vyšší hladinu „dobrého“ cholesterolu.
Pokud jde o cholesterol HDL a LDL nejsou tím jediným, na co se musí dávat pozor. Lékař měří také hladinu triglyceridů. Jde o mastné kyseliny, které tvoří základní stavební kámen tuků. Tělo přeměňuje přebytečné kalorie ze stravy na triglyceridy, které se ukládají v tukových buňkách. Omega-3 mastné kyseliny jsou pro dobré zdraví nezbytné. Lidské tělo si je ale neumí vytvářet samo, musí je proto přijímat ze stravy. Jedním z pozitivních účinků omega-3 mastných kyselin je jejich schopnost snižovat cholesterol. Dokáží to mimo jiné tak, že zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižují hladinu „špatného“.
Lidé, kteří užívají potravinové doplňky obsahující omega-3 mastné kyseliny, mají snížené množství LDL cholesterolu a triglyceridů (neboli méně tučné hmoty, která proudí v krevním oběhu).
Cholesterol se do lidského těla dostává částečně ze stravy a částečně si ho tělo vytváří úplně samo. Cholesterol vlastní výroby kryje potřebu těla, a proto je nutné hlídat, kolik ho v těle je, protože vysoký cholesterol vede k onemocnění srdce.
(ksa)