Cholesterol je chemická látka, která je součástí takřka všech tuků. Pro organismus je nezbývá, protože je základní stavební jednotkou pro některé hormony a tvorbu žlučových kyselin. Tělo si ho z větší části vytváří samo v jaterních buňkách, další zásoby se do organismu dostávají stravou. Mnoho lidí je přesvědčeno, že se zvýšený cholesterol týká pouze obézních jedinců, ale to je mylný názor. Hladina choles terolu stoupá s věkem. Maxima dosahuje ve věku 55 až 64 let, potom mírně klesá. Mladší ženy mají nižší hladinu cholesterolu než muži, ve vyšším věku tomu bývá naopak. Celková hladina cholesterolu by se měla pohybovat do 5 mmol/l. Hodnoty cholesterolu v krvi odhalí pouze krevní testy, proto je důležité nechat si je pravidelně zjišťovat u praktického lékaře. Při nadbytečném množství se ukládá do cévní stěny, kde tvoří hlavní součást takzvaných sklerotických plátů. Na povrchu těchto plátů se potom usazují krevní sraženiny, céva se tak postupně zužuje a tím se omezuje dodávka krve do srdečního svalu. Následkem může být infarkt myokardu, vznik ischemické choroby srdce, ateroskleróza, hypertenze.

Jedinou prevencí je celková změna životosprávy, především stravovacích návyků. Riziko srdečně cévních chorob zvyšuje nadměrná konzumace živočišných tuků. Mezi nevhodné potraviny patří například vnitřnosti, tučné mléčné výrobky, bůček, slanina, tlačenka, jitrnice, uzeniny, tučná masa. Je třeba omezit spotřebu cukru, konzumaci sladkostí, moučníků, cukrářských výrobků a bílého pečiva.
(pru)

DODATEK
Správné tuky získáte například z olivového a slunečnicového oleje ze, slunečnicových a dýňových semínek, tučných ryb, jako jsou sardinky, makrela, losos, tuňák.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2274627
DnesDnes262
VčeraVčera1233
Tento týdenTento týden6038
Tento měsícTento měsíc6876

Partnerské weby