Zácpa představuje obtížné vyprazdňování, většinou společně se snížením frekvence stolice. Častá a dlouhodobá zácpa potom může vést ke vzniku různých chorob, nezřídka i k rakovinnému nádorovému bujení. Objem stolice a její konzistence závisí především na stravě a na rychlosti průchodu trávicí trubicí. Tuto dobu ovlivňuje množství a charakter potravy, přijatých tekutin, vlákniny, obsah bakterií ve střevě a podobně.

Léčení zácpy musí být založeno na doporučeních vedoucích ke zlepšení přijímané stravy, zvýšení fyzické aktivity i zlepšení pitného režimu. Zejména pak strava bohatá na vlákninu pomáhá k prevenci a léčení zácpy. Proto by mělo každé jídlo denně obsahovat přibližně 25 až 30 g vlákniny. Toho se může dosáhnout jen vhodným výběrem potravin a přípravou jídel. V prevenci zácpy hrají rovněž důležitou roli kysané mléčné výrobky s živými probiotickými kulturami.
Obsah vlákniny ve střevech je možné zvýšit několika způsoby. K nim například patří zavedení pěti dávek ovoce a čerstvé zeleniny denně. Může se jednat třeba o porci salátu, zeleninové přílohy a tři kusy ovoce rovnoměrně rozdělené v průběhu celého dne. Je lepší dávat přednost kusové zelenině a ovoci před zeleninovými nebo ovocnými šťávami. Vláknina se totiž nachází především ve slupce a dužině ovoce. Při výrobě šťávy se právě tyto části odstraňují, takže samotná šťáva neobsahuje téměř žádnou vlákninu. Lékaři též doporučují zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně luštěniny, které patří mezi vůbec nejlepší zdroje vlákniny.

Součástí prevence zácpy by se měla stát pravidelná a dostatečná snídaně, neboť se jedná o vhodný okamžik přijmu potravin bohatých na vlákninu - například cereálie a ovoce. Při předcházení nebo při eliminaci zácpy se z nápojů doporučují zejména voda a čaje.Z moučných výrobků potom chléb, těstoviny, rýže, celozrnné cereálie, müslli a celozrnná mouka. Kromě veškeré zeleniny, kysaných mléčných výrobků, všech druhů sušeného ovoce a olivového oleje, bývá vhodnou stravou čerstvé ovoce pokud možno se slupkou, jako je třeba rybíz, maliny, ostružiny, granátové jablko, kiwi, fíky, švestky, hrušky, jablka, broskve, meruňky, jahody a pomeranče.
(pk)

Poznámka redakce
Při prevenci zácpy hrají důležitou roli kysané mléčné výrobky. Obsahují především bifidobakterie, které jsou velmi důležité pro organismus, neboť mají příznivý vliv na rovnováhu střevní mikroflóry.

 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2278723
DnesDnes572
VčeraVčera687
Tento týdenTento týden3178
Tento měsícTento měsíc10972

Partnerské weby