Tradiční čínská nauka o stravování rozděluje potraviny do kategorií podle jejich tepelného působení na potraviny horké, teplé, neutrální, osvěžující a studené.

 V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin

teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích.

Potraviny s horkou povahou: Jehněčí, skopové, grilované maso, ostrá koření, alkohol, zelený, bílý, červený a černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený), chilli, svařené víno a další. Tyto potraviny požíváme po celý rok opatrně.

Potraviny s teplou povahou: Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr,  čerstvý zázvor, ženšen, pórek, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené, dýně hokaido, hrozny, třešně, žloutek, kozí mléko, hovězí a další. Ve velkém množství mohou tyto potraviny přehřát organismus.

Potraviny s neutrální povahou: Telecí, krůtí, vepřové maso, mrkev, brambory, meruňky, broskve, hrozny, sója, fazole, čočka, kachna, kravské mléko, sůl, červená řepa, máslo, med, loupaná rýže, cukr, ředkvičky, kukuřice apod.

Potraviny se svěží povahou: Většina zeleniny (rajče, okurka, saláty atd.), jablka, sýr tofu, mandarinky, majoránka, jahody, ananas, hrušky, máta, bílé víno, pšenice, pohanka, bílek, zelený čaj a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.

Potraviny s chladnou povahou: Banány, bambusové výhonky, krabí maso, grapefruit, citron, chaluhy, hlávkový salát, meloun, mořské řasy, švestka, kiwi,  jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě ale oslabují jang a čchi.

(ngn)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1989846
DnesDnes36
VčeraVčera830
Tento týdenTento týden866
Tento měsícTento měsíc9462

Partnerské weby