Ze čtyř druhů dravců motáků (Circus) je u nás nejhojnější moták pochop (Circus aeruginosus). Je to tažný pták, který do zimovišť v jižní Evropě nebo severozápadní a střední Africe odlétá v září. Na hnízdiště se vrací koncem března. V nepřístupném rákosí rybníků a

rozsáhlejších močálů staví pak pochop hnízdo, které mívá až metr v průměru. Samička zahřívá v květnu a červnu snůšku čtyř až pěti bělavých vajec kulovitého tvaru už po snesení prvních z nich, takže když se asi za měsíc vylíhnou bíle ochmýřená mláďata, nejsou stejně stará a vyspělá. Bažinaté břehy vod, které má tento dravec v oblibě, předem určují i jeho potravu. Loví vše, nač svou sílou stačí - žáby, plazy, vzácně i ryby, hraboše či mláďata vodních ptáků. Přes jisté škody, které působí, je však moták pochop u nás chráněný.

(dra)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1945492
DnesDnes685
VčeraVčera848
Tento týdenTento týden2403
Tento měsícTento měsíc15147

Partnerské weby