0843šípkyŠípkové keře jsou jakýmsi pozdravem podzimní přírody před zimním spánkem. V tento čas nabízejí krásně červené plody, které jsou velmi užitečné. Přínosem a prospěchem pro zdraví člověka jsou šípky známy již několik tisíciletí. Znali je už staří

Egypťané.

Šípky ukrývají neuvěřitelně velké množství vitaminu C, nejvyšší obsahují tehdy, kdy mají zralá semena. Najdeme v nich rovněž vitamin A, vitamin B 1, B 2, vitamin P, dále pak cukry, pektin, kyselinu jablečnou a citronovou. Dužina plodu má nakyslou slabě stahující chuť. K běžné konzumaci se šípky zpravidla používají v sušeném stavu, ve formě čaje. Šípky lze využít coby prevenci proti chřipce a různým zánětlivým procesům. Čaj připravený z jedné lžíce šípků bez peciček na jeden šálek čaje užíváme při chorobách močového měchýře, ledvinových chorobách. Odvar ze šípků je výborným prostředkem při vodnatelnosti, podporuje imunitu. Ulevuje při nachlazení, kašli a také horečce. Ve starých receptářích najdeme doporučení k používání šípků k povzbuzení při únavě, proti zácpě. Nutno připomenout i závěry vědeckých studií, které šípkům přisuzují antioxidační vlastnosti, jež chrání organismus před volnými radikály. Jejich pravidelná konzumace významně snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob.

Je třeba vědět, že šípky by se měly sbírat v plné zralosti, kdy jsou pěkně zabarvené a také tvrdé. Sušit se mají co nejrychleji v tenkých vrstvách. Ne však na přímém slunci, jelikož vitamin C je citlivý na ultrafialové paprsky. Skladovat se musí na suchém místě, maximálně rok. Poté dochází k citelné ztrátě tohoto pro zdraví významného vitaminu.

(se)

Bylinné i tradiční přírodní prostředky najdete na: www.spiritobchod.cz

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2123968
DnesDnes567
VčeraVčera888
Tento týdenTento týden4328
Tento měsícTento měsíc17461

Partnerské weby