Horečka
Ke srážení horečky se dlouho užívala šťáva z vrbových listů. Když později vědci analyzovali její obsah, zjistili, že aktivní látkou je zde kyselina salicylová. Ta se dá dnes vyrábět průmyslově a je také surovinou pro výrobu acylpyrinu.
Chřipka
Bezinkové víno a vývar z cibule měly údajně ulevit chřipkovým příznakům. Obdobně také nálev nebo víno z bezového květu mají navozovat pocení a přinášet úlevu.
Chudokrevnost
Oblíbenou léčbou proti chudokrevnosti nebo při krevních ztrátách býval výtažek z kopřiv. Na jaře se sbírala nať mladých kopřiv, která se pak vyvařila ve vodě a denně se podávala v malých dávkách. Jinou možností bylo mladé kopřivy spařit a jíst jako zeleninu nebo smíchat s citronovou šťávou a vaječným bílkem v jarním pudinku.
(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237428
DnesDnes533
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1366
Tento měsícTento měsíc13493

Partnerské weby