Z rostlin lze připravit řadu zdraví prospěšných sirupů.
Sirup faráře Kneippa
Potřebujeme: 20 g sušených listů jitrocele, 6 g sušených listů podbělu, 3 g sušené natě pelyňku, 0,6 litrů vody, 160 g medu, 3 lžíce cukru, 1 lžíci citronové šťávy.
Bylinky vsypeme do vody, necháme asi 6 minut povařit a poté 2 hodiny louhovat. Výluh přefiltrujeme přes pláténko, přidáme cukr, med, přivedeme do varu, ochutíme citronovou šťávou a pomalu vaříme do konzistence řídkého sirupu. Sirupem přislazujeme čaj nebo užíváme při úporném kašli.

Meduňkový sirup
Potřebujeme: 50 g sušené nati meduňky, 1 citron, ½ lžičky vody, 450 g cukru, ½ lžičky kyseliny citronové.
Nať přelijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin louhovat. Výluh přefiltrujeme, doplníme cukrem, kyselinou a šťávou z citronu. Cukr necháme rozpustit a za stálého míchání mírně vaříme. Ještě teplý plníme do sklenic. Hodí se do čaje, do míchaných nápojů, k přípravě meduňkové zmrzliny. Využívá se při nespavosti, špatném trávení, nachlazení a podobně.

Mátový sirup
Potřebujeme: 70 g pokrájených listů čerstvě natrhané máty, ½ litru vody, 400 g cukru, 2 kolečka citronu.
Vodu svaříme s cukrem a citronem, přidáme mátu, necháme přejít varem a odstavíme. Po šesti hodinách přecedíme, slijeme do skleniček a uskladníme v chladničce. Užívá se při nechutenství, kašli nebo špatném trávení.

Růžový sirup
Potřebujeme: 250 g okvětních plátků růže, 200 g medu, 5 lžic pískového cukru, 1 litr vody, 3 lžíce suchého červeného vína.
Okvětní lístky dáme do větší nádoby a přelijeme vařící vodou. Trochu promícháme a necháme do druhého dne louhovat. Poté přecedíme, přidáme cukr, med pozvolna za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme víno a slijeme do menších sklenic a uložíme do studena. Získáme tak lahodnou medicínu.
(vít)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2016361
DnesDnes21
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1528
Tento měsícTento měsíc12686

Partnerské weby