Čtenář Milan G. z Valašského Meziříčí píše: „Mám potíže s vysokým krevním tlakem. Beru léky, ale moc to nepomáhá. Poradíte mi, co dělat?“
Ruská lékařka Taťána Kozlová, která se zabývá léta alternativní medicínou, doporučuje konzumaci okurek.
Říká: „Okurka je z 90 procent voda, obsahuje prakticky všechny vitaminy, minerální látky a prvky, které lidský organismus potřebuje. Má hodně fosforu, magnézia, železa, mikroelementů, zastoupeny jsou i vitaminy skupiny B (jsou dobré na psychiku a nervový stav), C (na páteř, klouby), A (prospívá zraku, pokožce). Okurku lze užívat jako léčebný i preventivní prostředek a ocení ji zejména lidé se srdečně cévními nemocemi. Nemůžete se předávkovat. Kupované okurky je vhodné oloupat, kdo si je sám pěstuje na zahrádce a ví, čím přihnojuje a jak okurky ošetřuje, může je jíst i se slupkou. Z okurky lze udělat salát, můžete ji konzumovat samotnou, každopádně nejhodnotnější je její šťáva. Hypertenze je sice řazena do skupiny kardiovaskulárních chorob, ale je třeba si uvědomit, jak co v těle funguje, že to má určitý řád. Okurka nesníží krevní tlak, ale snižuje tlak v ledvinách. Proč mluvím o ledvinách, když je vysoký tlak srdečně cévní onemocnění? Protože podstata hypertenze tkví právě v ledvinách. Ledviny mají funkci ochrany, vyrovnávají nerovnováhu v organismu (slabou imunitu, vysoký cholesterol…), problémy berou na sebe a zvyšuje se v nich tlak. Až v okamžiku, kdy už situaci nezvládají (na člověka se může také navalit moc potíží a stresu najednou - např. pohřeb blízké osoby, u žen potrat aj.), dostává se do ohrožení srdce, začne se zvyšovat krevní tlak. Na vysoký krevní tlak nám obvykle lékař předepíše tabletky. Ale na odborných lékařských konferencích můžeme od některých specialistů slyšet: „Co je to za diagnózu – hypertenze? Tu neznám.“ Je to proto, že hypertenze je vlastně hlavně o ledvinách, ty se musí léčit, těm se musí pomoci. A právě šťáva z okurek perfektně podporuje činnost ledvin. Proto by si lidé s hypertenzí měli udělat okurkovou kúru. Myslím, že by okurky obecně neměly chybět na našem stole. Ve větším množství by je měli konzumovat i lidé s kolísavým tlakem nebo ti, kteří mají potíže s inkontinencí. Postačí samotné okurky, ale některé přísady účinnost okurek zvyšují - třeba petržel, kopr. Stačí je pokrájet. Nebo se k nastrouhané okurce přidá pokrájená cibule (modrá či bílá), malé množství česneku - to rovněž léčebné účinky okurky umocní.“
(rid)
Kontakt: 603 537 825, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2150008
DnesDnes299
VčeraVčera521
Tento týdenTento týden4276
Tento měsícTento měsíc17823

Partnerské weby