Kombucha pochází pravděpodobně ze staré Číny. Odtud se medově zlatý až načervenalý čajový nápoj postupně rozšířil do celého světa, objevoval se v Rusku, na Balkáně, v Asii, do Evropy přišel na počátku devatenáctého století. Kombucha je ve skutečnosti rosolovitý lišejník obsahující mnoho kvasinek a bakterií, anebo jednoduše houba. Číňané ji považovali za dárkyni života, za pramen věčné mladosti. Jeden z čínských mýtů tvrdí,  že když se pije denně, stává se člověk nesmrtelným.

Kombucha je považována za prastarý léčivý a harmonizační prostředek s širokou škálou blahodárných účinků. Obsahuje řadu enzymů, které kladně ovlivňují procesy v lidském těle, přírodní kyselinu glukuronovou, jež pomáhá detoxikovat organismus a odbourávat alkohol, čímž značně ulevuje játrům. Široká škála vitaminů se pozitivně projevuje při trávení, ničí škodlivé střevní bakterie, příznivě působí na žaludek i ledviny, podpoří psychiku a celkovou obranyschopnost organismu. Mnoho látek v ní obsažených likviduje viry a bakterie způsobující různá onemocnění.

Nápoj si můžete vlastnoručně vyrobit, ale pro první zkušenost, až jak bude tělo reagovat, je nejlepší zakoupit kombuchu jako hotový nápoj. Jak postupovat při přípravě domácího kombuchového nápoje?

Vlastní houba je asi pět milimetrů silná, elastická, lesknoucí se membrána, barvy slonové kosti, bílé až bíle průhledné, která je tvořena houbovým pletivem a bakteriemi. Pokud se nám ji podaří získat k výrobě kombuchového nápoje, postupujeme následovně:

Na litr vody dáme jednu vrchovatou lžičku černého čaje, 8,5 dkg cukru a obvyklým způsobem uvaříme čaj. Po zchlazení čaje asi na 37 stupňů Celsia jej nalejeme do kameninové nádoby nebo do třílitrové sklenice od okurek. Přidáme houbový nálev, který získáme s kombuchou, asi v množství čtvrt litru. Nakonec do sklenice vložíme houbu kombuchu. Sklenici převážeme látkou, aby se do nápoje nedostal prach nebo hmyz a nádobu postavíme na tmavé, čisté a teplé místo. Nesmí však přijít na přímé sluneční paprsky, nesnáší průvan, se sklenicí po dobu „zrání“ nehýbeme, v této místnosti ani nekouříme. Asi po osmi až deseti dnech houbu vyjmeme a tekutinu přecedíme přes husté sítko. Naplní se do lahví a ty skladujeme nejlépe v lednici nebo v chladné místnosti. Starou i novou houbu, která se ve sklenici vytvořila po celé hladině během kvašení, můžeme po opláchnutí pod tekoucí vodou znovu použít k založení nového nápoje. Jinou variantou je místo cukru použít včelí med, a to ve stejném poměru. Čím více dáme medu, tím víc se na dně nálevu vytvoří kalu, což však nemá vliv na kvalitu nápoje. Pro diabetiky, s ohledem na obsah cukru, není kombuchový nápoj vhodný. Ti, kdo nesnášejí černý čaj, mohou po jeho požití pociťovat nervozitu a slabé bušení srdce. Obyčejný čaj lze při přípravě kombuchového nápoje nahradit některým bylinkovým, podle snášenlivosti.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2010359
DnesDnes439
VčeraVčera737
Tento týdenTento týden439
Tento měsícTento měsíc6684

Partnerské weby